Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afname Belgische landbouwbedrijven gaat minder hard

In België blijft voor de eerste keer in tien jaar de afname van het aantal landbouwbedrijven onder de 3%. De oppervlakte braakland is in 2008 met bijna 58% gedaald ten opzichte van 2007. Het aantal runderen in België is in een jaar gedaald met bijna 1,5% en het aantal varkens is ongeveer gelijk gebleven. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de landbouwtelling in dat land.

In 2008 zijn er nog 46.687 landbouwbedrijven in België, tegen 48.013 een jaar eerder. Net als de vorige jaren gaat het aantal rundvee- (-3,6 procent) en varkenshouders (-6,2%) achteruit. Het aantal werkenden in de landbouw is met 1,9% gedaald tot 87.349 mensen.

Als gevolg van de Europese maatregelen van 2007 inzake verplichte braaklegging is de oppervlakte braakland in 2008 met 57,6% gedaald. Die daling wordt gecompenseerd door een grote groei van graangewassen (+10%) en voedergewassen (+5,1%). De cultuuroppervlakte voor aardappelen verminderde in België met 6,5%.

In 2008 neemt het aantal runderen over heel het land af met 1,4%. Het aantal zoogkoeien gaat voor het eerst sinds 2003 achteruit (-1,3%). Ook het aantal kalveren daalt met 3,2 procent. In vergelijking met de cijfers van mei 2007 blijft de varkensstapel over heel het land gelijk (+0,2%). Maar er zijn meer mestvarkens en minder fokvarkens, dus op korte termijn kan een inkrimping van de varkensstapel worden verwacht.
Publicatiedatum: