Blgg voert duidelijke beoordeling gewasonderzoek

Telers die de mineralensamenstelling in het gewas laten onderzoeken, doen dit vaak ter controle. Groeiachterstanden of verschillen tussen de planten worden gecontroleerd door meerdere gewasmonsters, zowel goed als ‘aangetast’ materiaal, te laten analyseren. Blgg voert dit onderzoek al lange tijd snel en betrouwbaar uit. Door de opgedane ervaringen, heeft Blgg nu enkele aanpassingen kunnen doorvoeren. Zo kan Blgg nu ook streeftrajecten weergeven en is de onderzoeksduur verder verkort.

Het geven van een gebalanceerde voeding wil nog niet zeggen dat alle nutriënten daadwerkelijk door het gewas worden opgenomen. Met het gewasonderzoek, dat voornamelijk in blad, maar ook in vrucht of bol plaatsvindt, wordt gecontroleerd of de voedingselementen ín het gewas op niveau zijn. Zo kan de bemestingstoestand in het gewas goed in de gaten worden gehouden en zonodig extra worden bijgestuurd bij de wortel of via bladvoeding. Ook kunnen mogelijke gebrekverschijnselen worden verklaard.

Voor zo'n 80 bekende gewassen geeft Blgg nu bovendien voor de verschillende elementen een beoordeling. Deze beoordeling is gebaseerd op een gewenst streeftraject in het gewas. Deze streeftrajecten zijn ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek in combinatie met data uit de vele duizenden monsters die Blgg de afgelopen jaren heeft onderzocht. De streeftrajecten worden nu op de uitslagen vermeld als de tuinder deze beoordelingen wenst. Het vermelden van deze streefwaarden en beoordelingen kost aanvullend op het onderzoek 5,00 euro per monster; daar staat tegenover dat het tarief voor het gewasonderzoek zelf is verlaagd.

Naast het vermelden van streefcijfers is de snelheid van het onderzoek verbeterd. Voorheen nam het onderzoek zo’n vijf werkdagen in beslag. Tegenwoordig heeft de tuinder drie tot vier werkdagen na ontvangst van het monster in het laboratorium de resultaten terug.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven