Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arno en Adrie Bezemer:

"Uiteindelijk gaat het om de pegels"

Tholen – "Voordat je kwam, heb ik me afgevraagd of ik een positief of een realistisch verhaal zou vertellen", vertrouwt Arno Bezemer me toe. De Greenery-teler runt samen met zijn oom Adrie een kwekerij van Turkse aubergines en puntpaprika's. Uiteindelijk wordt het een realistisch verhaal met een positieve insteek. "Er komen altijd veel succesverhalen langs over de totaalproductie, maar uiteindelijk gaat het om de pegels. Het rendement is momenteel in de Turkse aubergines te laag. De kist is nu meer waard dan het product. Maar ik hoop dat het seizoen nog een flinke staart krijgt. We blijven hopen!"


Adrie en Arno Bezemer

Vorig jaar lag de kiloprijs van Turkse aubergines net onder de euro. Inmiddels is de prijs gedaald naar 27 cent. "Je ziet het niet goed gaan. Het hele seizoen zijn de prijzen al erg dun. De kosten zijn gestegen en de prijzen lopen terug. En dat heeft consequenties. Zo poten we nu later, puur om de energiekosten te drukken", vertelt Arno. "De teelt in landen als Spanje en Turkije staat ook niet stil."De Prinsenbeekse telers zijn oorspronkelijk afkomstig uit Hendrik Ido Ambacht. "Daar zijn we in 1998 onteigend in verband met de Betuwelijn. Het jaar erop zijn we hier komen wonen en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. Ik zou niet meer weg willen uit Brabant", vertelt Arno. "Voorheen teelden we paprika's, maar we zijn overgeschakeld naar de teelt van Turkse aubergines. Dit is een energiezuinige teelt. Minder warmte gaat niet ten koste van de kwaliteit en het gaat om het eindresultaat!"Het Greenery-areaal Turkse aubergines beslaat ongeveer 4 hectare. Daarvan telen de 'Bezemers' er anderhalve hectare. "We telen van de kas in de kist. Dagelijks gaan er wel 3 ton aubergines weg. We plukken 1x per week de kas rond. Dan blijven de aubergines dun", vertelt Arno. De teler ziet de vraag naar Turkse aubergines stijgen. "Ook Hollanders gaan meer Turkse aubergines eten. Er zit een groei in. Vijf jaar geleden hadden we niet dagelijks met 3 ton aubergines aan hoeven te komen!"


De telers hebben enkele specialty-auberginerassen op proef staan

Voor meer informatie:
Arno Bezemer
Tuinderij Gebr. Bezemer & Zn
Zanddreef 11
4841 LC Prinsenbeek
Tel: 076-5424154
Mob: 06-50490307