Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alternatieven LTO Glaskracht: saneren of verplaatsen

Bestemmingsplan Zevenhuizen-Moerkapelle biedt geen ruimte voor glasuitbreiding

LTO Glaskracht heeft een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan Tweemanspolder en polder Wilde Veenen van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Het gaat weliswaar maar om een handvol bedrijven, maar ook deze verdienen een eerlijke kans. In het plan worden de bestaande glastuinbouwbedrijven in hun huidige omvang bevroren en dat was het dan. LTO Glaskracht vindt dat hen perspectief moet worden geboden: of saneren of verplaatsen.

In het Intergemeentelijk Structuurplan (ISP) voor de Zuidplas is dit gebied niet bestemd voor transformatie. Er is geen woningbouw, bedrijventerrein of glastuinbouw gepland. De gemeente zet daarom in op behoud van landschappelijke openheid van het gebied en beperkte recreatieve ontwikkeling. De bestaande glastuinbouwbedrijven passen weliswaar niet in dit beeld. Er zijn echter nog geen instrumenten voor sanering of verplaatsing van deze bedrijven, alhoewel dat wel zou passen in de lijn van het ISP. In het plan wordt het bestaande glas dan ook in zijn huidige omvang vastgelegd. Er is alleen op basis van een vrijstellingsbevoegdheid groei per locatie mogelijk tot 2 ha glas. Aangezien de meeste bestaande bedrijven al tot deze maat gegroeid zijn, betekent dit het feitelijk op slot zetten van de bedrijven.

Deze situatie levert alleen maar verliezers op; zwerende wonden in het landschap. De ondernemer die niet kunnen of willen stoppen, worden op deze manier immers gedwongen om hun bedrijf eindeloos voort te zetten. Ander gebruik is namelijk niet toegestaan en herinvesteren in bedrijfsvernieuwing of omschakeling is bedrijfseconomisch gezien nauwelijks mogelijk, De bestaande bedrijven in dit gebied komen zo met de rug tegen de muur te staan. Mogelijkheden om bestaand glas te verkopen aan andere glastuinders zijn er ook nauwelijks. Welke ondernemer zal een dergelijk bedrijf zonder uitbreidingsperspectief voor een reële prijs willen kopen? LTO Glaskracht roept de gemeenteraad dan ook op om óf met de bestaande ondernemers overeenstemming te bereiken over actieve sanering of verplaatsing óf aanpassing van het bestemmingsplan.

Tot en met 16 juli lag het ontwerpbestemmingsplan 'Tweemanspolder en polder de Wilde Veenen' ter inzage bij de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een deel van het buitengebied van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, bestaande uit de polders De Wilde Veenen en de Tweemanspolder, inclusief een deel van A12. Het betreft een voornamelijk conserverend bestemmingsplan met aandacht voor de landschappelijke waarde van het open agrarische gebied.
Publicatiedatum: