Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Friese telers wijzen soepelere agf-regels af

Friese telers zien niets in de versoepeling van de regels voor groenten en fruit. De Europese Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wil af van de normen waardoor nu nog bijvoorbeeld al te kromme komkommers niet naar de supermarkt mogen. Voor een klasse I-komkommer geldt tot nu toe dat de kromming maximaal 10 millimeter per 10 centimeter lengte mag zijn. Zo zijn er ook verschillende minimumbreedtes voor puntige, tolvormige en tomaatvormige paprika's. En tussen grote en kleine aubergines in dezelfde verpakking mag geen groter verschil zitten dan 2 centimeter bij langwerpige exemplaren, en 2,5 centimeter bij bolvormige.

Fischer Boel wil dat de tuinbouwsector in de toekomst zelf bepaalt welke regels er moeten gelden voor groente en fruit. Maar kwekers in de Friese Bouwhoek, waar veel paprika's en komkommers wordt geteeld, vinden het huidige systeem prima en willen niets veranderen. Fischer Boel hoopt dat de EU-lidstaten binnenkort gaan stemmen over de hervormingsplannen. Veel landen hebben al hun afkeuring laten blijken. Alleen Groot-Brittanniƫ, Zweden, Denemarken en Nederland zien wel iets in de versoepeling.

Bron: Leeuwarder Courant
Publicatiedatum: