Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw tijdelijk vrijstelling voor bestrijdingsmiddel tegen tijgermug

Op verzoek van minister Klink van VWS heeft minister Cramer van VROM in samenspraak met minister Verburg van LNV besloten tot vrijstelling van het verbod op het gebruik van biociden op basis van de werkzame stof Bacillus thuringiensis israeliensis in verband met de bestrijding van de larven van de Aziatische tijgermug. De vrijstelling wordt verleend voor de duur van 120 dagen.

De volwassen exemplaren van de Aziatische tijgermug kunnen met het huidige middelenpakket worden bestreden. Bacillus thuringiensis israeliensis is op het moment echter de enige beschikbare werkzame stof die voldoende werkzaam is tegen de larven van de Aziatische tijgermug, maar in Nederland had het middel Vectobac AS 12 op basis van deze werkzame stof geen toelating. Op verzoek van minister Klink van Volksgezondheid is nu wel een vrijstelling verleend.

Het ministerie van VWS stelt dat de import en de vestiging van de Aziatische tijgermug voorkomen moet worden, dit in verband met een groot gevaar voor de volksgezondheid. De Aziatische tijgermug kan drager zijn van het virus dat o.a. knokkelkoorts (Dengue virus) en hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Deze ziekten zijn voor de mens gevaarlijk en kunnen de dood tot gevolg hebben.

Met de bestrijding van de larven van de Aziatische tijgermug wordt enerzijds bewerkstelligd dat de larven zich niet kunnen ontwikkelen tot volwassen exemplaren en met name werknemers in kassen kunnen steken, anderzijds wordt vestiging van deze mug in Nederland voorkomen.

Bron: Staatscourant
Publicatiedatum: