Rijk Zwaan test smaakcijfers rassen belichte teelt

Belichte tomaat net zo lekker

In opdracht van Rijk Zwaan zijn op 20 maart en 1 april diverse rassen op smaak getest. De metingen zijn verricht door Wageningen UR Glastuinbouw, afdeling Smaakonderzoek Glasgroenten in Bleiswijk. De cijfers zijn tot stand gekomen met behulp van het WUR instrumentele smaakmodel tomaat.


Tabel: Ras, type tomaat, sap uit de vruchtwand geperst (% Sap), refractie ofwel °Brix (R) en de door het model berekende smaak.

Roterno RZ

In het 100-grams segment zou Roterno RZ wel eens een goede keus kunnen zijn voor de belichte teelt. Vooral de generatieve inslag van dit ras kan bijdragen aan een prima presentatie onder de lampen. Roterno valt in het segment tros fijn en is bij uitstek geschikt voor de Engelse markt. Het gewas is van normale lengte, vrij open en met opstaand blad. De goede smaak in combinatie met een mooie uitstraling maken dit ras al jaren tot een succes in gangbare teelten. Dit succes zou zich ook zomaar onder de belichting voort kunnen zetten.

Mecano RZ
Mecano RZ staat bekend om zijn goede balans. Deze eigenschap maakt het ras geschikt voor een belichte teelt. Het fenomeen bladrandjes blijkt onder de lampen minimaal te zijn. Momenteel wordt Mecano als 120-grams tomaat in de belichte teelt geteeld. Deze generatieve plant heeft een kort, sterk gewas met een mooie, vlakke bladstand. Mecano is een echte all-rounder, maar reageert onder lampen misschien wel anders dan u traditioneel gewend bent. Net als voor alle andere rassen geldt dat belichte telers het ras opnieuw zullen moeten leren kennen.

Rassen in proef
Voordat Rijk Zwaan haar rassen op de markt zet, worden zij uitgebreid beproefd. Dat geldt ook voor onze tomaten. Afhankelijk van hun raseigenschappen testen wij rassen tevens onder assimilatiebelichting. Onze adviseurs en veredelaars volgen nauwkeurig de prestaties van deze proeven. Momenteel worden de capaciteiten van Levanzo RZ (tros grof), 72-471 RZ (tros midden) en 72-139 RZ (cocktail) in de belichte teelt getest.Het vermelden waard
Ruim 13 hectare Amoroso RZ en 13 hectare Brioso RZ onder lampen maken duidelijk dat Rijk Zwaan prima rassen voor belichte teelten ontwikkelt. De praktijkresultaten van beide rassen zijn goed.

Bron: Belichtingsspecial, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven