Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peen op de Franse tour (17 foto's)

Studiereis voor peentelers en -verwerkers LTO Groeiservice en Bejo Zaden

Op dit moment is de Tour de France volop aan de gang en zijn tweede week ingegaan. De renners zijn de eerste bergen gepasseerd. Hierdoor staat Frankrijk weer volop in de belangstelling van de Europese wielerliefhebber en de wielerwereld in het algemeen. Het is echter niet alleen wielrennen dat Frankrijk op de kaart zet. Ook in de wereld van de peenteelt en -verwerking is dit land een grote speler op het Europese toneel.

Klik hier voor de fotoreportageIn samenwerking met Bejo Zaden heeft LTO Groeiservice een studiereis voor peentelers en peenverwerkers georganiseerd. Van 26 tot 28 juni is er een bezoek gebracht aan drie bedrijven rondom Les Landes ten zuiden van Bordeaux. In deze streek zijn naast de peen sperziebonen en suikermaïs de belangrijkste gewassen. Rond de zuidkant van Bordeaux wordt peen op grote schaal geteeld op ontgonnen zandgronden met een hoog humusgehalte. Deze bedrijven zijn ontstaan in het begin van de jaren tachtig. Na het ontbossen van de staatsgronden ontstond ruimte voor de grootschalige peenteelt in deze streek. Middels grote permanente regeninstallaties is men in staat op deze gronden peen te telen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Noord-Europees grondwater dat uit de bodem wordt onttrokken.

Klik hier voor de fotoreportageGrootschalig

Een tiental telers produceert op een areaal van 4.500 ha peen. De drie bezochte bedrijven zijn jaarlijks samen goed voor een productie van zo n 1.300 ha peen voor de versmarkt. Hierbij neemt de omvang van biologische peen steeds verder toe door de groeiende vraag. Gemiddeld oogst men hier zeventig tot tachtig ton peen per hectare waar men na verwerking vijfenvijftig ton netto aan overhoud. Het geoogste product gaat rechtstreeks vanaf het land naar de verwerking. Hierbij wordt er geoogst in containers die door eigen vrachtwagens naar de verwerkingsruimte worden getransporteerd. Middels complete spoel en verpakkingsmachines wordt de peen in één werkgang verwerkt voor de afnemer. Dit is dan ook kenmerkend voor deze bedrijven. Die hierop direct kunnen inspelen op de vraag vanuit de markt. Men kan in elke gewenste verpakking leveren al naar gelang de vraag van de afnemer. Een gezamenlijke afzetorganisatie, die kantoor houdt in de regio, is verantwoordelijk voor de vermarkting.Kwaliteit

In navolging van zijn Nederlandse collega heeft ook de Franse peenteler in toenemende mate te maken met onder andere wortelvliegbestrijding en andere specifieke teelttechnische aspecten. Het grote voordeel van deze regio is dat het gebied in staat is om vrijwel het hele jaar rond verse peen te leveren. Hierdoor hoeft men geen gebruik te maken van mechanische koeling en dat verbetert de kwaliteit en voorkomt extra uitval.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Nico Bakker van LTO Groeiservice, telefoon (070) 307 50 50 .