Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip wisseling zomerteelt komkommer, Rijk Zwaan

Realiseer een vlotte start

Deze weken worden er al weer heel wat gewassen geruimd en nieuwe geplant, ook zullen er al geplant zijn. Aandachtspunten zijn vooral het realiseren van een vlotte start zonder problemen met phythium e.d.. Zeker ook nu het er op lijkt dat de zomer voorlopig nog achterwege blijft. Even goed schoonmaken en eventueel foggen met formaline of iets anders om alle sporen goed op te ruimen want zeker bij een jaar als dit zal het heel belangrijk worden om een goede herfstteelt te doen.

Zorg ervoor dat de plantgaten waar de nieuwe planten op komen goed nat zijn. Ga er eventueel, vlak voor het planten, nog even met een broes water overheen wat aangelengd is met previcur. Het lijkt wat extra werk maar het werkt wel heel goed om het aanslaan te bevorderen en denk hierbij vooral aan het gegeven dat inboeten meer tijd kost en zeker veel meer geld. Teel vooral in het begin heel luchtig. Streef wel een goed etmaal na [rond de 21gr.] Begin de dag met een goede buistemperatuur om de planten te activeren en laat verder het werk over aan de zon, of het moet natuurlijk zo zijn dat het echt slecht weer is, dan is het goed om ook overdag met een minimum buistemperatuur te werken, maar dat spreekt voor zich.

Voor Roxanna is het vooral belangrijk om actief te telen. Met een voldoende hoge temperatuur is bekend dat het ras makkelijk een blaadje meer onder de draad maakt en daarbij is de Roxanna voldoende generatief, dus vruchten verspelen is niet aan de orde.

Over vruchtdunning is al genoeg gezegd en geschreven maar denk bij deze teelt periode dat je van het licht af gaat telen, met andere woorden, te vroeg een te hoge belasting zal altijd betekenen dat je later in de problemen komt met een gewas dat niet meer of te traag hersteld. Begin afhankelijk van het systeem, en dan denk ik vooral aan het telen op goten of op de grond op goten, kun je op het 5e blad beginnen en vanaf de grond op het 6e. Ook naar boven toe mag/moet er nog wel eentje uit en meer dan 1 in een oksel is ook niet goed, goed dunnen komt nu en betaalt zich LATER altijd terug.

Bij Confida luistert het qua temperatuur wat minder nauw, daar mag het wel eens wat te koud zijn maar voor Roxanna moet er gewoon tempo op. Water geven is ook, nu we van het licht afgaan, maatwerk. De eerste week na het planten, afhankelijk van de instraling, mag er best ‘s middags wel eens gestopt worden. Maar zo gauw er bloei is moet je daar mee uitkijken en neem natuurlijk ook het weer daar in mee.

De Roxanna houdt van een wat hogere ec. Overdrijf dit niet maar denk hierbij aan waarden rond de 2.5 en 3.0. Wat vooral belangrijk is hierbij, laat u niet verrassen door het moment. Zo ongeveer tussen de 10e en 20e dag dat de ec in de mat ineens onderuit gaat. Probeer dit op te vangen. Hier zit namelijk ook een beetje het snotneuzen moment bij de Roxanna.
Publicatiedatum: