Biofumigatie in strijd tegen zwarte vlekken

In opdracht van het Productschap Tuinbouw onderzoeken PPO-AGV, Agrifirm en Innoseeds de mogelijkheid om zwarte vlekken in peen te bestrijden met biofumigatie. Biofumigatie is een proces waarbij plantaardig materiaal verhakseld in de bodem wordt gebracht om zo de bodem gezonder te maken. Onderzoek moet uitwijzen of biofumigatie met Terraprotect de schimmels uit kan schakelen die zwarte vlekken in peen veroorzaken.

Om te beoordelen of biofumigatie een mogelijkheid is om de aantasting van peen door zwarte vlekken te verminderen, heeft Agrifirm tien ‘risicopercelen’ geselecteerd. In 2007 wordt op deze percelen één hectare TerraProtect geteeld en ondergewerkt naast de huidige standaard, zoals zwarte braak of bladrammenas. In 2008 wordt op deze percelen peen geteeld.

Uit de oogst zullen van elke behandeling vijf peenmonsters naar het PPO gaan. Deze monsters worden getoetst op de aanwezigheid van schimmels. Deze schimmels kunnen het ontstaan van zwarte vlekken bevorderen. De aanwezigheid van deze schimmels geeft een indicatie van de potentiële zwarte vlekken aantasting van de peen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven