Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwadviseur Cees van der Zon:

"Eindelijk grip op bewaarrot bij aubergines?"

Begin juni zijn we (Cock van der Knaap en Cees van der Zon) gestart met het voortgangsonderzoek naar vruchtrot in aubergines tijdens de bewaarring. De opzet van en de proef als zodanig zijn als volgt: In overleg met de landelijke auberginecommissie is gekozen voor 1 ras om eventuele rasverschillen uit te sluiten. Deze proef voeren we uit met Jaylo.

De proef is op 5 verschillende bedrijven ingezet. Op één van deze bedrijven staat de proef op 2 verschillende afdelingen. In totaal zijn er dus 6 proefplaatsen. Op alle proefbedrijven wordt het klimaat nauwlettend gevolgd door middel van dataloggers die in de proefvakken zijn opgehangen. Wekelijks labelen we de net-gezette vruchten zodat we later weten wat langzame en snelle vruchten zijn. Wekelijks oogsten we en eenmaal per 2 weken worden de, ongesorteerde, vruchten bij 11 à 12°C en bij 17 à 18°C bewaard. Snelle en langzame vruchten worden apart van elkaar bewaard. Er wordt tevens onderscheid gemaakt tussen vruchten met lange en korte stelen. Bovendien worden dan van alle bedrijven nog 3 dozen met gesorteerde vruchten uit de pallet bewaard bij respectievelijk 11-12°C, 17-18°C en op het bedrijf van de gebroeders Groenewegen. Zij maken gebruik van een ionisatie-installatie.

De aubergines worden na 7 en na 14 dagen beoordeeld op het voorkomen van rot. Hopelijk vinden we relaties tussen uitgroeiduur, klimaat en dergelijke en het optreden van rot tijdens de bewaring. De kans is aanwezig dat we meer verbanden ontdekken waar we in eerste instantie niet naar zoeken. Ook die worden genoteerd want wie weet welke informatie dat ons oplevert. De proef duurt tot het einde van het seizoen. Hopelijk krijgen we door deze proef meer inzicht in het ontstaan van rot tijdens de bewaring van aubergines.

Bron: LTO Groeiservice
Publicatiedatum: