Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Beerens, Grodan:

Verdere optimalisatie watergeefstrategie en substraat in aubergineteelt

Door de introductie van de onderstam in de aubergineteelt eind jaren negentig is de aandacht voor de watergeefstrategie en het substraat een tijd lang minder geweest. Hierin komt nu verandering door de ontwikkeling van nieuwe teeltsystemen en door het telen onder meer geconditioneerde omstandigheden. Dit maakt nauwkeuriger water geven noodzakelijk. Daarnaast zijn de stijgende kosten van energie en meststoffen een extra stimulans om bewuster water te geven. Hierdoor nemen de eisen die aan de substraten worden gesteld ook toe

Teelt op goten

Als er wordt geteeld op goten is de uitdrainering perfect, waardoor het WG en EC in het substraat binnen een afdeling erg uniform blijft. Hierdoor kan de watergift optimaal afgestemd worden op de behoefte van het gewas. Met name de start- en stoptijden zijn nuttige stuurmiddelen die nog lang niet optimaal benut worden in combinatie met grafieken (WG, EC en Tmat) geproduceerd door de watergehaltemeter.

Vroeg starten en laat stoppen zorgt ervoor dat het gewas zich maximaal vegetatief kan ontwikkelen. Later starten in de ochtend of eerder stoppen in de namiddag heeft daarentegen juist een generatieve invloed op de gewasontwikkeling. De bloemontwikkeling wordt sterker en ongewenste worteldruk wordt voorkomen evenals kwaliteitsproblemen en complexe aantastingen zoals Mucor. Naast de watergeefstrategie speelt ook een evenwichtig EC verloop in het substraat en in de gift een niet onbelangrijke rol. De Next Generation Substraten van Grodan (Grotop Master en Grotop Expert) sluiten hier perfect op aan. De uniformiteit en maximale stuurbaarheid van WG en EC scoren hoog bij deze substraten

Geconditioneerd telen

Ook het telen onder meer geconditioneerde omstandigheden en de toenemende energiekosten zijn belangrijke reden om bewuster water te gaan geven. Een optimaal substraatvolume (9-11 liter/m2) voor waterbuffer en gelijkmatige wortelontwikkeling is hiervoor eerste vereiste. Door op donkere dagen of in de vroege ochtend de watergift beter af te stemmen op de plantbehoefte (en niet op de beperkingen van het substraat) zal de plant ook indirect minder energie vragen om in balans “gestookt” te worden. Naast een hogere voedingsopname biedt een goede sturing van de EC in het substaat bij een minimale watergift ook de mogelijkheid om met hogere waarden in de EC gift te blijven werken. Het gewas zal zich hierdoor steviger kunnen ontwikkelen en minder gevoelig worden voor ziekten. Daarnaast kan het drainwater ook effectiever hergebruikt worden en zijn wijzigingen in het voedingsschema mogelijk zonder dat het gewas hier beperkingen van zal ondervinden. Indirect draagt het substraat en het streven naar een optimale watergeefstrategie dus bij aan een verdere bovengrondse teeltoptimalisatie waarbij ook het rendement verhoogd wordt.

Bron: LTO Groeiservice
Publicatiedatum: