Nieuwe compacte kropsla 42-152 RZ bevalt Eric en René Kuiper goed

Voor het meest compacte segment van 24 stuks in een doos, introduceert Rijk Zwaan 42-152 RZ. Het ras vult snel, is mooi uniform en frisgroen van kleur. "De proeven die we voor de herfst- en winterteelt hebben gehad waren zo goed, dat we volgend jaar voor de helft van de zaaisels 42-152 RZ kiezen", vertelt Eric Kuiper van H. Kuiper en zn. uit ’s-Gravenzande.Het hele seizoen kregen de broers Eric en René Kuiper proefbakken van het nieuwe ras. "Daardoor konden we het ras onder alle omstandigheden vergelijken met ons hoofdras. Eind augustus hebben we de eerste zaaisels geplant. Dat is een lastige periode voor zowel zomer- als herfstrassen. 42-152 RZ presteerde meteen goed, dus dat gaf ons vertrouwen. Ook midden in de winter groeide het ras heel goed door, zelfs iets beter dan ons hoofdras."

Hoge plantgetallen

Op hun bedrijf van 3 hectare telen ze zo’n 5,5 rondes sla en daarnaast nog Chinese kool. De sla verpakken ze in poly, 24 stuks in de doos. Het oogstgewicht ligt tussen 17 en 24 kilo per 100 stuks, en bij uitzondering een kilootje lichter. "De sla gaat via The Greenery naar Scandinavië, Engeland, Polen, Rusland en zelfs Taiwan", vertelt Eric Kuiper. Omdat de broers streven naar compacte sla en daarbij een hoge kas hebben, kunnen ze werken met hoge plantgetallen, tussen de 20 en 25 per m².

Meer resistenties

42-152 RZ kan die teeltwijze prima aan. "Het ras groeit compact en snel, heeft een goede broek en is sterk op toprand. Daarbij is het ook nog Bl: 1-26 resistent.” Qua watergift heeft het ras minder water nodig dan Wynona RZ, het ras dat de broers vroeger teelden. Eric Kuiper: "Het is een goede vervanging van dat ras, maar biedt meer resistenties en groeit ook midden in de winter beter door. Wij hebben er zoveel vertrouwen in, dat we 42-152 RZ op grotere schaal gaan zetten."

Bron: Seeds & Services Kasteelten, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven