Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbreiding glastuinbouw Kempen in kaart gebracht

De provincie Antwerpen heeft een studie laten uitvoeren naar de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden voor glastuinbouw in de Kempen. Langs weerszijden van de E19 kunnen nieuwe grootschalige glastuinbouwbedrijven komen en voor de bestaande bedrijven zijn er uitbreidingsmogelijkheden. Ook in het noorden van Hoogstraten is er ruimte, mits er rekening wordt gehouden met andere landbouwsectoren. In het zuiden van de Kempen kan er voortgebouwd worden op bestaande concentraties, nieuwe projecten zijn er volgens de studie niet wenselijk.

De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) duidde samen met de Gentse universiteit een aantal deelgebieden aan waar groei voor glastuinbouw in de Kempen nog mogelijk moet zijn. Dit gebeurde op vraag van de provincie Antwerpen. "De laatste decennia is de glastuinbouw sterk van karakter veranderd: bedrijven passen nieuwe technologieën toe, worden groter en vragen dus meer ruimte. Om aan deze vraag naar ruimte te kunnen voldoen, biedt het gewestplan niet langer voldoende houvast voor het afleveren van vergunningen", stelt landbouwdeputé Ludo Helsen. "Vandaar deze studie".

De glastuinbouwers in de regio zijn tevreden met het initiatief. "Het gebrek aan ruimte hield mensen tegen om een nieuw project op te starten”, zegt Koen Neyens, één van de zaakvoerders van glastuinbouwbedrijf VGT uit Rijkevorsel. “De tuinbouw moet vooral kunnen vernieuwen. Dat gebeurde de laatste jaren veel te weinig en daardoor liep onze regio een concurrentiële achterstand op ten aanzien van buurlanden".

De eerste conclusies van de studie werden samengevoegd in een brochure die kan aangevraagd worden bij de provincie. "In deze brochure staan de voorkeurslocaties voor glastuinbouw beschreven, maar er worden nog geen concrete initiatieven voor de ontwikkeling van de glastuinbouw in deze zones geformuleerd. Het is de bedoeling dat deze studie verder verfijnd wordt in overleg met alle actoren", besluit Helsen. De brochure 'Ruimte voor glas?' is te verkrijgen bij de Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid van de provincie Antwerpen: 03/240 58 32.

Bron: Vilt.be
Publicatiedatum: