Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"42-21 RZ heeft een mooi gesloten onderkant"

Gaby en Marie-Cecile Standaert streven naar zware sla van topkwaliteit. Zowel Hofnar RZ als 42-21 RZ passen in dit kwaliteitsdenken. Het nieuwe ras vraagt een iets andere teeltwijze. "42-21 RZ heeft naar het eind toe meer water nodig, omdat het ras dan snel in gewicht toeneemt." Naast 4.500 m² van zijn hoofdras Hofnar teelde Gaby Standaert in de winter van 2007/2008 op 1.500 m² de nieuwkomer 42-21 RZ.



"Bij de proef vorig jaar viel me de schone, mooi gesloten broek al op, die 5 nerven heeft, mooi rond blad en een klein snijvlak. Daarbij had 42-21 RZ een goed gewicht. Wat de verschillen zijn met Hofnar? Het ras maakt een wat plattere krop en is lager van model. De krop is meer gevuld dan die van Hofnar, die langere bladeren heeft. Die goede kropvulling kan een voordeel zijn voor de teelt in oudere kassen of bij donkere omstandigheden", vertelt de teler.

Goede bemesting

Een goede teelt begint met een gedegen voorbereiding. Gaby: "We hebben een humuscijfer van 3,5 tot 4, wat voor België vrij hoog is. We ontsmetten elk jaar, afwisselend met Shell-DD en Monam. Daarnaast is de bemesting vrij zwaar. Wij streven naar een zoutcijfer van 2000 tot 2200 mg/liter, wat overeenstemt met een EC van 1,2 tot 1,4. Onze voorraadbemesting per are bestaat uit 10 kilo kalk, 5 kilo patentkali, 10 kilo kalkammonsalpeter en 10 kilo organische meststof. Bij een gietbeurt bemesten we eventueel bij met potasnitraat, magnesiumsulfaat of kalknitraat via de A/B-bak."


Snelheid houden

Gaby Standaert teelt actief, omdat dit borg staat voor een snelle en gezonde teelt.
Om de snelheid erin te houden, stelt hij de kastemperatuur ’s nachts in op 6°C. "Overdag hoeven we nauwelijks te stoken, maar ’s nachts doen we dat wel. We streven naar kwaliteit en besparen niet op stookkosten. We laten de bodemtemperatuur niet onder de 10 tot 11°C zakken." Ook luchten past bij deze teeltwijze. Als de kastemperatuur ‘s nachts boven de 8°C komt, dan gaan de luchtramen open.

Watergift

De watergift past de teler aan op de groeisnelheid. Gaby Standaert: "Op 22december werd een staal genomen bij Hofnar, op 3 januari begon ik te snijden. In 12 dagen was Hofnar maar liefst van 28 kilo naar 39 kilo per 100 stuks gegroeid. Ook 42-21 RZ nam snel in gewicht toe. We ontdekten op 7 januari bij 42-21 RZ enkele stippen aan het pad. Dat was een teken dat 42-21 RZ meer water nodig had. Naar de oogst toe in verdampende omstandigheden vraagt het ras dus om regelmatige gietbeurten." Gaby en Marie-Cecile Standaert konden al hun sla aan de Mechelse veiling leveren in de dubbele Extra-klasse. Jammer genoeg bleef de prijs achter. Marie-Cecile: "Wij gaan echter voor kwaliteit, ongeacht de prijs."

Bron: Seeds & Services Kasteelt, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: