Paprikateler Wijnand Bos uit Bergschenhoek

"Kelly is het ideale ras"

Het paprikaras Kelly is voor het tweede jaar op rij het hoofdras voor de gele paprika bij de Engelse telers. De Nederlandse markt zit anders in elkaar. Wijnand Bos teelt voor het tweede jaar Kelly en is daarmee de enige teler van dit ras in Nederland. Wijnand vertelde NewSeeds over zijn ervaringen. Wijnand: "De reden dat ik voor Kelly heb gekozen komt voort uit het feit dat ik specifiek voor de Engelse en Japanse deelmarkten teel en die vragen om een iets fijnere sortering (gemiddeld vruchtgewicht is ca. 10 gram minder dan Derby) dan de Nederlandse markt."Wijnand vindt de kwaliteit van Kelly goed, vergelijkbaar met Derby. De houdbaarheid is prima, de kleur zelfs iets mooier geel. Het ras is sterk tegen binnenrot, neusrot en kopscheuren. "Kelly heeft daarmee een aantal aantrekkelijke eigenschappen", legt Wijnand uit. "Je kunt het ras alleen niet te vroeg zaaien, niet voor 20 oktober, omdat het wat moeilijker in zetting is te krijgen."

Groeikracht

Kelly heeft meer dan voldoende groeikracht en het gewas heeft een goed uithoudingsvermogen. Een belangrijk voordeel is dat de plant gemakkelijk strekking maakt, ook in moeilijke periodes. Wijnand: "De bewerkbaarheid is super. Je kunt gemakkelijk toppen en draaien en je hebt weinig last van stengelbreuk."Productie

Kelly produceert regelmatiger dan een grover ras. De productie is ongeveer gelijk aan die van Derby. De gemiddelde productie tot en met week 23 bedroeg 10,1 kg. "Kelly is een energievriendelijk ras. In de eerste fase van de teelt tot aan de tweede zetting was de etmaaltemperatuur gemiddeld 0,5°C lager. Dat betekent een belangrijke besparing. Zolang de deelmarkt blijft, blijf ik bij Kelly", sluit Wijnand af.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven