Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4Evergreen tevreden over ontwikkeling paprikagewas

Open dag Crossfire bij 4Evergreen in Steenbergen

Bedrijfsleider Arjan Hage ontving enkele geïnteresseerde tuinders met een bak koffie en een zee aan informatie. 4Evergreen koos in de 6 ha grote afdeling voor Crossfire o.a. door zijn resistentie tegen TM3. Crossfire is een generatief gewas met een mooi geblokte vrucht en een snelle doorkleuring.

Teeltgegevens

Geplant op 6 en 7 november. Er wordt op een driestengelsysteem geteeld met 7,5 stengels/m2. De eerste zetting vond plaatst in week 47. Van zowel het eerste en het tweede zetsel zijn de paprika’s groen geoogst en daarna uitsluitend rood. De plantbelasting is op enkele momenten opgelopen tot boven de 50, maar is op dit moment weer op pijl met 45 stuks per m2. T/m week 24 oogstte Arjan bijna 13,5kg/m2 (gewogen aan de sorteermachine). Daarbij is het percentage binnenland laag gebleven. De vruchten zijn goed geblokt en kunnen tijdens het rijpen nog behoorlijk zwellen.

Vanaf het begin van de teelt heeft men nog net geen 1200 uur belicht op dit gewas (t.w.v. ongeveer 113J/cm2/uur). Vanaf eind februari is er op 2 getopt en vanaf de 2e/3e week van april is men ook luchtbevochtiging toe gaan passen. Deze heeft een capaciteit van 0,3 liter per uur bij 120 bar. Deze wordt ook regelmatig gebruikt. Door de generatieve inslag van Crossfire wordt alles op een groeierig klimaat gestuurd. De wortels van Crossfire zijn enorm sterk ontwikkeld.

De kleur van de vruchten is aanmerkelijk beter dit jaar dan vorig jaar in de proef tussen Ferrari. Daar is ook aandacht aan besteed door Arjan. Hij zorgt ervoor dat het K-cijfer t.o.v. het Ca-cijfer evenals de EC in het algemeen hoog is. Toch is Crossfire wel een ras dat enorm snel is van zetting tot rood. Mede hierdoor viel de oogstpiek soms op bijzonder gunstige momenten.

Arjan is tevreden met hoe het gewas zich tot op heden ontwikkelt. De productie is ronduit goed te noemen. Ook over de houdbaarheid is hij tevreden. Vorig jaar kwam Crossfire samen met Spider al als beste uit de houdbaarheidsproeven. Het gewaswerk noemt Arjan “zeer beheersbaar”. Het ras geeft makkelijk een open gewas waarop eind februari al op 2 is getopt.

Bron: Enza Zaden
Publicatiedatum: