Slateler Pim van Wingerden uit Barendrecht:

"Wiske RZ kun je fluitend telen"

Eigenlijk vindt Pim van Wingerden het té makkelijk. "Wiske RZ is een stabiel ras dat je geweldig goed kunt sturen. Bovendien is het heel flexibel in zijn oogsttraject." Pim van Wingerden teelde al 2 jaar Wiske (Bl: 1-26 + Pb) en kiest ook volgend jaar voor deze kropsla voor het compacte en middensegment.

De uitgebreide Bremia-resistenties waren destijds de reden om voor Wiske te kiezen. Inmiddels heeft Pim van Wingerden ook de andere voordelen van Wiske ontdekt. "Het ras groeit heel opgericht. Daardoor is het snijden gemakkelijk. Voordeel van de opgerichte groeiwijze is verder dat het ras geen last heeft van smet of geel blad. We hadden nauwelijks afval. Bovendien wil ik graag snel telen en dat kan met Wiske."


Hoge bemesting

Omdat de hoofdteelt van Pim van Wingerden postelein is, start hij de teelt van kassla met een hele hoge voorraadbemesting. "Postelein groeit snel en heeft veel meststoffen nodig. Ik gebruik de organische mest Culterra en daarnaast DCM mix 3, kalisalpeter en Vertiplus. Daarvan hou ik zoveel over, dat ik tijdens de teelt van Wiske niet meer hoef bij te bemesten. Ik spoel de grond met veel water voordat ik met de teelt van Wiske start. Het ras kan zo’n natte start prima aan", vertelt de teler.

Vitaal

Pim van Wingerden is tijdens de teelt niet zuinig met water. "Ik geef grote gietbeurten van 12 mm per keer en dat 4 keer per teelt, met tussenpozen van 10 tot 12 dagen." Qua energiebehoefte vindt Pim van Wingerden Wiske ook een fantastische sla. "’s Nachts hou ik 6°C aan, overdag 8°C. Ik heb begin februari met de laatste kas geprobeerd hoe ver ik kon zakken met de temperatuur. Ook met een nachttemperatuur van 3°C had Wiske geen problemen. Het ras is heel tolerant voor weersinvloeden, blijft ook bij deze omstandigheden vitaal en laat geen glazigheid zien."

Afzet

Voor de afzet was het een groot voordeel dat Wiske flexibel in het oogsttraject is. Pim van Wingerden: "Ik lever via een handelaar aan onder meer C1000. De eerste sla heb ik als polysla gesneden bij een gewicht van 21 kilo per 100 stuks. Toen de prijs slecht was, heb ik Wiske wat langer laten staan. Ik heb lange tijd aangevoerd rond de 30 kilo per 100 stuks, maar ook wel eens jumbo’s gesneden. De kwaliteit van Wiske bleef super. Het ras zit gewoon lekker in zijn vel. Voor mij is een ander ras dan Wiske geen optie."

Bron: Seeds & Services Kasteelt, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven