Terwijl er door groentetelers aan de verkoopzijde steeds meer wordt samengewerkt is de samenwerking op het gebied van inkoop beperkt. Dit blijkt uit het onafhankelijk onderzoek van Van Es Marketing Services onder groentetelers in Nederland. De onderzoeksresultaten zijn in het Marketingrapport Groenteteelt 2008 uiteengezet. Het rapport biedt een onafhankelijk, actueel en compleet overzicht van marktontwikkelingen, inkoopgedrag, leveranciers, distributiekanalen en mediagebruik in de sector.
Terwijl bijna de helft van de groentetelers samenwerkt op het gebied van verkoop, koopt de overgrote meerderheid (81 procent) van de ondernemingen geheel zelfstandig in. Men heeft op jaarbasis gemiddeld 5 regelmatige leveranciers van tuinbouwbenodigdheden en cultivars. Het afgelopen jaar heeft men 3,5 procent van de regelmatige leveranciers afgestoten. Ondermaatse service en ondeskundig personeel vormen een belangrijk motief voor het verbreken van een relatie met een leverancier. Dit heeft veelal betrekking op onenigheid, het niet nakomen van afspraken en slecht persoonlijk contact met de leverancier. In dezelfde periode heeft men ten opzichte van de bestaande leveranciers ook 3,5 procent nieuwe regelmatige leveranciers aangetrokken. Bij het kiezen van een nieuwe leverancier speelt de prijsstelling (inkoopprijs) en het assortiment een vooraanstaande rol. Onder het assortiment vallen naast de productkwaliteit ook nieuwe producten en cultivars.
procentuele verdeling van de inkoopwaarde naar inkoopkanaal van het levend assortiment
Kwekerijen vertegenwoordigen bijna de helft van de inkoopwaarde van het levend assortiment, gevolgd door eigen kwekerijen met 7 procent. Bij eigen kwekerijen is de marktwaarde van het levend assortiment als uitgangspunt genomen. 6 procent van het levend assortiment wordt betrokken bij de groothandel. Het onderscheid tussen kwekerijen en veredelaars, stekbedrijven en vermeerderaars is overigens niet altijd even duidelijk gebleken. Onder ander inkoopkanaal vallen onder meer veilingen, overkoepelende organisaties en andere samenwerkingsverbanden. De genoemde regelmatige leveranciers van het levend assortiment vormen een lange lijst van vele, relatief kleine ondernemingen. Er zijn weinig leveranciers die landelijk een substantieel marktaandeel hebben. De ranglijst wordt aangevoerd door ENZA Zaden, gevolgd door De Ruiter en Rijk Zwaan. Grond- en hulpstoffen en duurzame productiemiddelen worden veelal van de groothandel betrokken. 94 procent van de inkoopwaarde hiervan komt in de kassalade terecht van de groothandel. Voor grond- en hulpstoffen, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen voeren Horticoop, Sosef, Van Iperen en Brinkman de ranglijst aan. De belangrijkste leveranciers van duurzame productiemiddelen zijn Horticoop en Agrifirm. De belangrijkste criteria bij de selectie van een leverancier hebben betrekking op een goede inkoopprijs, een goede productkwaliteit en het nakomen van afspraken. Daarnaast geeft een groot deel van de groentetelers aan dat leveringsbetrouwbaarheid en snelle levering belangrijk zijn.
Aan het onderzoek onder groentetelers hebben 200 eigenaren van ondernemingen in de groenteteelt deelgenomen. Het onderzoek is middels een telefonische enquête uitgevoerd van 14 januari tot 21 maart 2008. De respondenten vallen onder de BIK-code 011211 van de Kamers van Koophandel (kweken van groente). Het betreft een geheel onafhankelijk onderzoek.
Van Es Marketing Services is een gerenommeerd onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in brancheonderzoeken op het gebied van inkoopgedrag. Meer informatie over het onderzoek en bestelmogelijkheden vindt u op www.marktdata.nl.




Abonneren
Vacatures
- Afroeper / Inkoper
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
Top 5 - gisteren
- “De binnenkant van de pijp was zo schoon, dat ik toch maar even een foto heb gestuurd”
- Glastuinbouwcriticus Bromet bezoekt Westlandse kas
- QQ zat in 'verstikkende squeeze tussen telers en supermarkten'
- Kerklaan Greenhouses viert 30-jarig bestaan
- Biobest haalt bijna 100 miljoen euro extra investering op
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht