Kwekerij Niesten breidt geleidelijk uit in Heerhugowaard

Paprikateler Coen Niesten leert van Iers uitstapje

Tholen – Wim en Coen Niesten runnen gezamenlijk een paprikakwekerij in Heerhugowaard. "Oorspronkelijk komen we uit Heemskerk, maar in 1991 kregen we de gelegenheid om voor onszelf te beginnen. We hadden de locatie voor het uitkiezen en konden hier mooie, brede kavels kopen. Op dit moment liggen de beste kansen voor ons bedrijf in Heerhugowaard. Wij gaan uit van de strategie voor een middelgroot bedrijf. We zijn begonnen met een areaal van 1 hectare, zijn uitgebreid tot 2,7 hectare en hopen volgend jaar met nog 2,5 hectare uit te breiden", vertelt Coen Niesten.


Wim en Coen Niesten

Binnen kwekerij Niesten is Wim verantwoordelijk voor de teelt en personeelsadministratie en Coen voor de energie, afzet en administratie. De telers hebben een wkk staan van 0,5 megawatt. "De overige energie komt uit de cluster (2mW staat bij een rozenkweker) die ons warmte en CO2 levert. De volgende fase is om de cluster uit te bouwen of te investeren in een wkk", vertelt Coen. De telers zijn aangesloten bij telersvereniging FrEsteem en telen nu voor het tweede jaar het ras Spider. "Voorheen hebben we 'Ferrari' geteeld, maar binnen FrEsteem wordt 'Spider' erg gewaardeerd. Het ideale ras hebben we echter in de rode paprika nog niet gevonden!"


'Spider'

Coen is de laatste 17 jaar geleden niet altijd in Heerhugowaard aan het werk geweest. In 2004 wilde hij wat anders en vertrok hij met zijn gezin naar Ierland om aan de slag te gaan voor het Ierse agf-handelsbedrijf Keelings. "Men wilde meer Ierse producten gaan telen voor de Ierse markt en ik ben aangenomen als bedrijfsleider bij een paprikakwekerij", vertelt Coen. "Ik heb daar een geweldige tijd gehad en veel geleerd, maar heb – in goed overleg - toch besloten dat mijn toekomst hier ligt. De uitdaging is hier nog niet klaar, maar ik ben nog steeds in een adviesrol aan het Ierse bedrijf verbonden."


Coen en Wim

Stond zijn vrouw aanvankelijk niet te trappelen om naar Dublin te vertrekken; vorig jaar wilde ze bijna niet mee terug. "Mijn gezin stond in het begin niet zo te trappelen. Later begon het veel meer te leven, zeker toen de kinderen daar op school gingen", vertelt Coen. "Een periode in het buitenland is wel goed voor je beeldvorming. De ontwikkeling van de Ierse tuinbouw is nog lang niet zo ver ontwikkeld. Voor Ierse begrippen is een areaal van 5 hectare een megaproject. Sinds ik Ierland ben geweest, kijk ik anders naar ons bedrijf, met name door de inzichten die ik heb opgedaan vanuit de verkoop- en marketingkant van Keelings."Voor meer informatie:
Coen Niesten
Kwekerij C.J. Niesten en Zonen
Schoutenbosweg 1
1704 PM Heerhugowaard
Tel: 0226-340925
Fax: 0226-343494

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven