Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vochtig rooien van winterpeen is beter voor de kwaliteit

Zwarte vlekken op peen komen in de praktijk steeds vaker voor. Met zwarte vlekken wordt bedoeld de vlekjes die op de peen ontstaan tijdens of na de bewaring in de koelcel. Er is nog te weinig bekend om dit kwaliteitsprobleem te voorkomen. Vanuit LTO Groeiservice is een begeleidingscommissie Zwarte vlekken in peen opgezet. De groep is op 12 juni bijeengekomen in Lelystad. Aanwezig waren telers, onderzoekers en adviseurs. Het doel van de commissie is het bundelen van alle krachten die zich bezig houden met het voorkomen van zwarte vlekken. Het Productschap Tuinbouw heeft hier middels de PAC opdracht voor gegeven.

Tijdens het overleg is uitvoerig stilgestaan bij de omstandigheden bij het rooien van de peen. Zwarte vlekken kunnen ontstaan door het schuren van de grond tijdens het rooien. Dit geeft kleine wondjes op de peen. Dit kunnen invalspoorten zijn voor de schimmels die zwarte vlekken veroorzaken. Rooien van de peen onder vochtige omstandigheden is beter. Droog land bij het rooien is ongunstig. Probeer wat meer grond aan de peen te krijgen tijdens het rooien. Eventueel beregenen voor het rooien is het overwegen waard. De grond aan de peen geeft als het ware een beschermingslaagje om de peen. Tijdens het rooien moet voldoende grond in de kist komen, dit heeft ook te maken met de rooisnelheid.

Naast de omstandigheden tijdens het rooien, is ook de ouderdom van de peen van belang. Laat zaaien geeft jongere peen in de koelcel, die meer weerbaarheid heeft tegen zwarte vlekken. Ook de conditie en structuur van de grond en de voorvrucht van het perceel spelen een belangrijke rol.

Bron: LTO Groeiservice, Kees Zuidgeest
Publicatiedatum: