Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
TOM Brabant en Suiker Unie presenteren glasplannen Dinteloord

Voor- en tegenstanders glastuinbouwgebied Dinteloord graven zich in voor lange, harde strijd

"Het plan van de initiatiefnemers is het overleven van ons dorp. Het blijven behouden van ons unieke zwembad. De groei door huizenbouw vergroot ons winkelbestand en andere faciliteiten. Jonge ondernemers willen zich weer in Dinteloord vestigen. 80% van de oorspronkelijke Dinteloorders is vóór dit plan." Dit verkondigde een ondernemer uit Dinteloord woensdagavond, tijdens de presentatie van de voorkeursvariant van de initiatiefnemers, voor een glastuinbouw- en industrieterrein van ruim 400 ha netto, nabij de Suiker Unie in Dinteloord. Maar er waren zeker meer tegengeluiden te horen.

Verduistering

De uitleg van Paul Hagens (Suiker Unie) over het profiteren van elkaars restwarmte en andere energie, kon in sommige ogen geen genade vinden. "Wanneer je geen kassen zet, hoef je ook niet enorm veel energie te pompen in die kassen, om de restjes dan vervolgens te verkopen als een positief milieueffect. Dan de lichtuitstoot niet te vergeten. Kunnen de kassen niet ondergronds worden gebouwd?" Maar dit zou, volgens de initiatiefnemers, veel te veel aan energie gaan kosten en dat is helemaal slecht voor het milieu. Dinteloorder Rob Mes gaf aan dat gehele verduistering best mogelijk is, want de wiettelers doen dit ook. Hij gaf het advies om de grootschalige plannen af te blazen en te komen met een andersoortige werkgelegenheid. Waarop een voorstander zei: "Wat is dit nu voor onzin. Je zegt toch tegen een voetballer ook niet dat hij maar moet gaan fietsen."

Platte verkoop

Sommige bezoekers misten de varianten, die eerder in de race zijn af gevallen. "We zouden als bevolking hier nog over discussiëren. Alles is nu nog onduidelijk."
Hagens: "Alles is in de klankbordgroep en de stuurgroep besproken. Dit is een conceptplan en al uw aantekeningen zullen wij meenemen in de besprekingen."
Zijn mededeling bracht geroezemoes teweeg. Aan de tafeltjes groepten de bezoekers bijeen. "Dat is nog eens brutaal, om zomaar met een plan te komen, waarbij nog niets verder is uitgewerkt. Dit is gewoon 'platte verkoop', niets meer en niets minder." Anderen echter, hielden de tegenstanders voor dat zij in het belang van de gehele gemeenschap moesten denken.

"Het voorkeursplan van het college van burgemeester en wethouders, is niet te betalen. We moeten wel naar groter, anders hebben we straks niets meer over in het 'Mandje van Steenbergen." De meningen waren, zijn en blijven verdeeld. Alle partijen schijnen zich te hebben ingegraven voor een lange harde strijd. Of zoals iemand langs de neus weg opmerkte: "Dit wordt een Raad van State-gevalletje."

Bron: Steenbergse Courant
Publicatiedatum: