Johan Vellekoop van JCV Makelaars:

"Aantal Westlandse kasgroententelers binnen 10 jaar gehalveerd"

Tholen - Johan Vellekoop van JCV Makelaars is al jaren makelaar voor de glastuinbouwsector. Zijn activiteiten zijn vooral gericht op het Westland en omstreken, maar hij gaat door het hele land met zijn bestaande klantenkring. De makelaar ziet een aantal duidelijke ontwikkelingen in de glasgroentensector. "Allereerst zie je natuurlijk het aantal glasgroentetelers dalen. Ik verwacht dat er over 10 jaar maar de helft van het huidige aantal glasgroententelers zijn in het Westland", zegt Johan. "Een drastische daling!"


Johan Vellekoop

"Aan de andere kant stijgt landelijk het totaal areaal onder glas", vervolgt Johan. "Economisch gezien is de glastuinbouw erg belangrijk voor ons land. Niet alleen vanwege de productie maar ook vanwege energieleveranties. De overheid stimuleert die groei door het mogelijk te maken nieuwe projecten te ontwikkelen, denk daarbij aan bijvoorbeeld Agriport A7 en Terneuzen."

Daarnaast ziet is er al langere tijd het proces van verkaveling. Volgens de makelaar is het einde nog niet in zicht. "Dat duurt nog wel 5 tot 10 jaar. De gemakkelijke projecten zijn verkaveld, maar het zal steeds complexer worden. Er worden nu bijvoorbeeld lanen en watergangen verlegd om tot mooie kavels te kunnen komen", vertelt Johan. "De vraag naar verkaveling komt voort uit de groeiende behoefte naar schaalvergroting. Die groei en de aangepaste infrastructuur van de verkaveling stuwen de prijs verder omhoog. Aan de andere kant worden de kleinere tuinen ook steeds schaarser, en dus duurder. Ik zie overigens wel een afvlakking van deze spectaculaire groei in grondprijzen."

De laatste ontwikkeling is in aantocht. De gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben aangegeven dat er wat moet gebeuren om er voor te zorgen dat het Westland niet overstroomt bij overvloedige regenval. De plannen zijn inmiddels bekend en de tuinbouwsector noemt het plan een onmogelijke opgave. Vanaf 19 mei t/m 26 juni 2008 ligt het concept-waterplan 'Westlands Water, Nu en Later'ter inzage bij de gemeente Westland. Het doel van dit waterplan? Meerruimte voor water, voor de gewenste waterkwaliteit en realisatie,instandhouding en het optimaliseren van de verschillende functies. Het plan zorgt voor opschudding bij de Westlandse telers. "Het is echter voor de tuinbouw wel een uitdaging om te zoeken naar innovatieve vormen van waterberging", zegt Johan.

Voor meer informatie:
Johan Vellekoop
JCV Makelaars
(0174) 67 07 20
www.jcvmakelaars.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven