Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Jaap Overgaag uit De Lier:

"Bedrijfsomvang, labels en certificering vereisen techniek op maat"

Schoon glas, een ziekte- en schimmelvrij gewas en minimale residuen, eisen waaraan kwekers tegenwoordig onder andere moeten voldoen. Gelukkig is er techniek op de markt, die is afgestemd op deze voorwaarden; techniek die vaak geheel op maat gemaakt in een tuin kan worden geïntegreerd. Aan de Hoefweg in De Lier is, verspreid over twee locaties, het bedrijf gevestigd van de Fa. Overgaag. In totaal is de kwekerij 10 ha groot; 56.000 meter is in 2006 geheel nieuw gebouwd.

Kasdekreiniger met drie docs

Door het typisch Westlandse model van de tuin (niet alles rechttoe rechtaan), was een eigen kasdekreiniger al snel een investering die gedaan moest worden. Eind 2007 heeft Horticoop de kasdekreiniger afgeleverd bij de kwekers en inmiddels is deze al een keer of zes ingezet. Joop Overgaag vertelt: "Een loonwerker laat je gemiddeld twee keer per jaar komen. Nu we zelf een kasdekreiniger hebben kunnen we hem vaker inzetten, wat beter is voor de groei van ons gewas." Technisch specialist van Horticoop, Leroy van Eijk, zegt dat er drie bordessen zijn, van waaruit de reiniger zijn werk kan doen. "Door het redelijk complexe model van de kwekerij was de aanleg van deze drie docs een oplossing voor een optimaal gebruik van dit apparaat." Voor de Overgaags waren een snelle levering, goede werking en het regelmatig kunnen reinigen van het glas, belangrijke redenen om de kasdekreininger aan te schaffen.Pulsfog

Speciaal op maat gemaakt voor het buisrailsysteem bij Overgaag is de Pulsfog. Leroy
vermeldt dat het gaat om het grote type (K4). “Deze heeft een capaciteit tot 100 liter per uur.” Joop: "Dit type hebben wij echt nodig, omdat we te maken hebben met lange einden binnen onze tuinen. Bovendien is deze Pulsfog op beide bedrijven te gebruiken. Hij functioneert prima tijdens de ruimtebehandelingen."

Semi-automatische spuitrobots

"Heel belangrijk in onze teelt is dat er voldoende tijd zit tussen het spuiten en oogsten. Enerzijds voor onze medewerkers, maar uiteraard is dit ook een eis die onze afnemers aan het product stellen. Het is dan ook zaak, gezien het oppervlak dat wij betelen, dat wij in korte tijd meer kunnen spuiten. Daarom hebben we bij Horticoop twee Meto spuitrobots besteld voor het plekgewijs behandelen van het gewas", aldus Joop. Bij de Meto’s hoort een spuitset bestaande uit een hogedrukpomp en een frequentieregelaar. Leroy legt uit dat het van belang is dat beide robots voldoende druk krijgen. "Met de frequentieregelaar stel je de druk in, het gaat er uiteindelijk om dat je altijd met dezelfde druk spuit. Gelijkheid van spuiten is een vereiste en telers proberen altijd met zo weinig mogelijk middel te spuiten, dit kan hierdoor worden gerealiseerd."

Bron: HortiScope
Publicatiedatum: