Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simpelweg geen telers van venkel en chinese kool meer in het Noorden

Kleine gewassen in Noord-Nederland staan onder druk

Eens was Noord-Nederland een belangrijk teeltgebied van venkel, chinese kool en radicchio rosso. De Groningse en Drentse zand- en dalgronden lenen zich zeer goed voor deze teelten. Bovendien vonden de kleinere akkerbouwbedrijven een redelijk tot goed bestaan in deze teelten. Door het bedrijf met deze teelten te intensiveren was er voor een aantal kleinere bedrijven weer toekomst.

Waarom dan toch die ene vraag als kop boven dit artikeltje ?

De venkeltelers in het noorden zijn het zat. Het onkruid groeit ze boven het hoofd sinds Linuron niet meer is toegelaten. De hoop die er onder de telers nog was, in een spoedige terugkeer van de Linuron, is vervlogen. En terecht. Zoals het er nu uitziet zal ook in 2009 nog geen Linuron in de venkel zijn. Wanneer dan wel ? Dat is helaas niet te zeggen. Telers wachten er niet meer op, en hebben hun areaal verkleind of zijn zelfs geheel gestopt. Vooral in de gezaaide teelt is het onkruid nog nauwelijks te bedwingen. Met alleen Centium als bodemherbicide lukt het niet.

Hoe zit het dan met de chinese kool? Afgelopen seizoen werd de chinese kool grotendeels geruïneerd door de mineervlieg. Mogelijkheden om die te bestrijden waren er nauwelijks. Inmiddels is dat wel iets verbeterd met de tijdelijke toelating van Karate Zeon. Echter, dit middel mag maar twee keer worden toegepast; en dat is bij aanwezigheid van veel mineervliegen en/of koolvliegen te weinig. Gelukkig hebben de telers ook nog de beschikking over Spruzit, Nomolt en Malathion. Het effect van Spruzit wordt door veel telers sterk in twijfel getrokken, Malathion verdwijnt aan het eind van dit jaar en Nomolt alleen is een te smalle basis. Dit alles is voor een aantal chinese kool-telers reden om hun areaal te verkleinen of te stoppen.

En radicchio rosso dan? Dit areaal is enkele jaren geleden al flink gedaald, als gevolg van de rentabiliteit van het gewas en het feit dat sommige telers moeilijk aan personeel konden komen.

Hoe is de stand van de gewassen op dit moment ?

De chinese kool staat goed, al komt de laatste tijd meer smet voor. De radicchio rosso staat er in het algemeen ook goed bij, en de venkel kent gelukkig maar een enkel zaaisels dat te dun staat. Luizen waren er met het warme weer volop, maar daar is door de telers goed op gereageerd. De plantingen staan goed en medio juni wordt de eerste oogst verwacht.

Telt Noord-Nederland nog wel mee? Qua areaal jammer genoeg niet meer. Het zou goed zijn als er voor de bestrijding van onkruid in venkel nieuwe initiatieven komen; wachten op Linuron lijkt vooralsnog een heilloze weg. Ook voor de aanpak van vliegen in chinese kool is spoedige versterking nodig. Als er niet snel iets veranderd is het voor het noorden niet meer nodig, omdat er dan simpelweg geen venkel en chinese kooltelers meer zijn. Heel erg jammer voor een gebied met zoveel potentie op het gebied van groententeelt.

Bron: Hendrik Eerkens, Agrifirm
Publicatiedatum: