Van Iperen geeft antwoord

Waarom is de kunstmest zo duur geworden?

Tholen - Vandaag zit ik aan tafel met directeur Dirk Bakker en glasgroentenspecialist Edwin Datthijn van Van Iperen. De vraag is waarom de kunstmest zo duur is geworden. Het houdt de gemoederen al een tijdje bezig en volgens beide heren zijn we er nog niet. Hier volgt hun visie op dit verhaal:

Zowel kalium als fosfaat zijn in de natuur voorkomende grondstoffen die slechts op enkele plaatsen in de wereld worden gewonnen. Met andere woorden: de voorraad fosfaat en kali houdt ooit een keer op. De productie en/of winning van deze stoffen lag jarenlang op ongeveer hetzelfde niveau, maar stijgt de laatste jaren ineens explosief. Een belangrijke oorzaak hiervan is de teelt van diverse gewassen, zoals granen en mais voor de productie van biobrandstoffen.


Edwin Datthijn en Dirk Bakker

Daarnaast stijgt de vraag naar voedsel wereldwijd. Het gevolg hiervan is dat telers grote stukken land weer in productie nemen. Land dat inmiddels meerder jaren braak lag, en waar dus niets op werd geteeld (maar wel subsidie op werd ontvangen). Meer beteeld landbouwareaal dus, waar meer meststoffen voor nodig zijn. Soms betekent het ook dat boeren andere gewassen gaan telen, bijvoorbeeld mais in plaats van soja. Mais vraagt een hoger bemestingsniveau dan soja met als gevolg: opnieuw meer vraag naar meststoffen. Kalium en fosfaat zijn daarnaast belangrijke producten voor andere processen en ook daar is de groei soms explosief.

Daarnaast gaat het verhaal dat er eind vorig jaar een kalimijn onder water is gelopen met alweer een direct gevolg op productieniveau. Ook de hoge energieprijzen werken sterk kostprijsverhogend. Met name de productie van stikstof en fosfaat is een energieverslindend proces.

Samenvattend: het lijkt erop dat het evenwicht tussen aanbod en vraag in korte tijd uit balans is geraakt. Prijzen van grondstoffen (en dus ook meststoffen) zijn in “speculatie-vaarwater” terechtgekomen. Dreigende voedseltekorten en al te sterke prijsverhogingen voor een voedselpakket maken de prijzen van landbouwproducten en (dus) ook meststoffen een groot politiek schaakspel, waar en passant ook een aantal producenten van meststoffen garen bij spinnen.

Voor meer informatie:
Dirk Bakker
Van Iperen meststoffenafdeling
Tel: 0186-578888

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven