Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rien Bos van Van Iperen houdt presentatie tijdens Landelijke Spruiten Relatiedag

Gewasbescherming; de puntjes op de i

'Gewasbescherming; de puntjes op de i', met deze titel hield Rien Bos van van Iperen een presentatie omtrent gewasbescherming. Hij deed dit tijdens de Landelijke Spruiten Relatiedag 2008 in het Mercure Hotel te Dordrecht. De planten zitten nog maar net in de grond, en de teelt dient reeds beschermd te worden. De vochtige, warme omstandigheden zijn ideaal voor insecten, schimmels en onkruid. De gewasbescherming dient dus goed op rit te zijn. De verschillende middelen worden nog eens doorlopen voor het seizoen. In dit artikel lichten wij er enkele uit.

Onkruidbestrijding

Voor een goede basis kan men gebruik maken van Butisan S en Centium. Echter, wanneer men moet corrigeren kan men beter gebruik maken van Lentagran. Lentagran is een contactherbicide op basis van 450 gr pyridaat per kg. Het middel dient toegepast te worden op jonge, goed groeiende onkruiden waarna de eerste effecten na 4 tot 7 dagen zichtbaar zijn. “ Het middel moet men niet mengen met olie of uitvloeier” meldt Rien Bos. Dit om te voorkomen dat de kool gevoelig wordt voor de Lentagran.

Insectenbestrijding

Als traybehandeling tegen luis wordt vaak Admire O-teq gebruikt. De benaming O-teq slaat op het feit dat het middel op oliebasis is gemaakt. Dat kan echter wel eens een nadeel zijn. Het middel hecht hierdoor beter aan het gewas en is daardoor moeilijker af te regenen om hem zo in het potje te krijgen. Rien Bos kaart dan ook aan dat het gewenst is om de OG versie van Admire toegelaten te krijgen.

In de bestrijding van de witte vlieg kan tijdens de teelt gebruik gemaakt worden van o.a. het middel Spruzit. Spruzit is een middel op basis van natuurlijke verbindingen en geeft nauwelijks resistentie. Het middel werkt op vrijwel alle insecten, maar heeft ook enkele minpunten. Zo breekt het middel af onder invloed van licht en lucht, en dient het insect geraakt te worden (contactwerking). De ideale temperatuur om te spuiten ligt tussen de 12ºC en de 20ºC. Luisbestrijding tijdens de teelt is moeizamer doordat er geen goede middelen beschikbaar zijn. Zo zou het middel Tepeci gewenst zijn of het middel Calypso.

Schimmelbestrijding

Bos staat tijdens het onderwerp schimmelbestrijding wat langer stil bij het middel Folio Gold. Dit middel kan men gebruiken in de bestrijding van Valse Meeldauw. Maar ook witte roest word goed bestreden. Uit proeven van proeftuin Zwaagdijk blijkt dat Folio Gold sterker werkt op witte roest dan Amistar, Signum en Daconil. Daarbij werkt het middel zowel preventief als curatief.

Bron: Ronnie de Hoon, LTO Groeiservice
Publicatiedatum: