Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip ijsbergsla Rijk Zwaan:

IJsbergsla kent flinke groeisnelheid

De ijsbergsla kent door de weersomstandigheden een flinke groeisnelheid met als gevolg dat de bolomvang toe neemt en de bolvulling hierdoor iets trager verloopt. Dit houdt in dat men bij moet blijven met de oogst ondanks dat het prijsniveau nu wat lager is. Ook kan het voorkomen dat de kropvorming later komt of enige onregelmatigheid kent. Nu we weer richting langste dag gaan, nemen bij hoge temperaturen en daglengte de schotkansen toe. Nogmaals blijf bij met oogsten.

De bladluizendruk is de laatste weken hoog en deze hoge infectiedruk zal nog wel enige tijd aanhouden. Op meerdere bedrijven zijn al bladluizen geconstateerd en dit geeft enige onrust. Doordat de pillen behandeld zijn en toch bladluizen geconstateerd worden, is er wat twijfel over de werking en werkingsduur van het betreffende middel. Vergeet niet dat de maand mei qua temperatuur ongeveer 2,5°C boven normaal was. De gevolgen op groei is nu nog duidelijk te merken. Omdat de laatste jaren gebruik gemaakt is van een andere pilbehandeling en de werking steeds voldoende was, vergroot dit nu nog de twijfel.

De meest voorkomende bladluizen waar nu problemen mee zijn is de slaluis en de zwarte bonenluis. Maar de verhoogde luizendruk geven ook andere luissoorten de kans om hun populatie snel op te bouwen. Dit houdt in dat er de komende weken ook andere luissoorten zoals aardappeltopluis, boterbloemluis etc. meer activiteit gaan vertonen.

Bestrijding bladluizen

De snelle groeiwijze van de laatste weken heeft ook, denken wij, invloed op de werking van de zaadcoating. Een groter ontwikkeld gewas heeft ook een groter ontwikkeld wortelgestel. Dit beïnvloed ook de opname en concentratie van het betreffende middel in de plant. Bij een hogere bladluizendruk kan het zo zijn dat de hoeveelheid middel over te veel bladmassa verdeeld wordt en hierdoor iets van zijn werking verliest. Dit vergroot de kans dat er toch bladluizen zijn die kunnen overleven en de luizen populatie uitbreidt. Belangrijk is dan om preventief voor het
sluiten van de bol al een extra bladluisbestrijding uit te voeren. Het is beter om de bladluizen er uit te houden dan er, als ze er in zitten, nog uit te krijgen. Een verhoging van ziektedruk vraagt om tijdig bij te sturen en dit geldt natuurlijk ook voor de bladluizendruk.

Introductie 45-92 RZ

De komende weken komen er een aantal pillen beschikbaar van de 45-92 RZ. Dit nieuwe ras heeft de test tot nu toe met glans doorstaan. Omdat de vraag 45-92 RZ zo groot is vragen wij u als teler om tijdig aan te geven wat jullie nodig denken te hebben tot einde zaaiseizoen. Bij grote vraag zal er een verdeling nodig zijn, denken wij. Om voor een eerlijke verdeling te kunnen zorgen is het belangrijk dat wij tijdig weten hoeveel jullie in willen plannen. 45-92 RZ is het hele verdere teeltseizoen inzetbaar. De ervaring heeft ons al geleerd dat 45-92 RZ de beste keus zal zijn. Maak als teler gebruik van deze oogstzekerheid. Het ras heeft tevens Nr en heeft een grote dekking tegen de nu voorkomende bremia fysio's. Sowieso al resistentie Bl 1-26.

Demo Fijnaart

Elk jaar verzorgt Rijk Zwaan product demo-dagen in Fijnaart. Ook voor de ijsbergsla staan er allerlei rassen oogstbaar die het beoordelen waard zijn. Wij nodigen u als teler graag uit om deze demovelden te bezoeken en de ontwikkelingen in de rassen zelf te komen bekijken. Door de groeisnelheid die momenteel ook het demoveld beïnvloed, willen wij u aanraden het demoveld te bezoeken in week 25 of 26. Maak voor een optimale begeleiding even een afspraak met de voor uw betreffende teeltadviseur. Of neem contact op met onze proefveldcoördinator Arno van Oers, mobiel te bereiken onder nummer 06-53305058.

Publicatiedatum: