Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sector wordt als geheel afgerekend en niet de telers individueel

CO2-emissiesysteem start eenvoudig

Het PT en LTO Glaskracht kiezen voor de start van het CO2-emissiehandelssysteem voor een opzet waarbij de sector als geheel afgerekend wordt en niet telers individueel. Een collectief systeem is eenvoudiger op te zetten. Bovendien zal het systeem vanaf 2013 waarschijnlijk toch aangepast moeten worden. Dan wordt het namelijk gekoppeld aan het Europese systeem (EU-ETS waar nu ook al zo'n 60 grote Nederlandse tuinbouwbedrijven deelnemen). Ook dat systeem zal echter nog wijzigingen ondergaan voor de koppelingsdatum.

Het collectieve systeem wordt gebaseerd op het gasverbruik. Volgend jaar (2009) moeten alle tuinders zich melden bij het PT, en hun gasfactuur overleggen.

2010 geldt als proefjaar voor het melden, rapporteren en verifiëren.
  • Wie meer dan 170.000 kuub per jaar verbruikt, moet straks het gasverbruik en teruggeleverde stroom bijhouden en jaarlijks een emissieverslag (gecontroleerd door bv GlobalGAP of MPS) aan het PT doorgeven.
  • Wie minder dan 170.000 kuub per jaar verbruikt hoeven niet te rapporteren.
In 2011 en 2012 wordt het dan echt ingevoerd, inclusief afrekening. Het PT vergelijkt dan de totale emissie met de streefwaarde.
  • Is er teveel CO2 geproduceerd, dan krijgen alle verbruikers van meer dan 170.000 kuub de rekening gepresenteerd. De kosten hangen af van de waarde van emissierechten in het Europese systeem. Tot 2013 mag de sector dit geld besteden aan innovatie en energiebesparing. Stel dat we 10% meer CO2 produceren dan afgesproken en de CO2 kost dan €20 per ton, dan kost dat 0,4 eurocent per kuub (bij 500.000 m3 per jaar is dat €2.000).
  • Wordt er minder geproduceerd dan de streefwaarde, dan hoeven wellicht alleen de systeemkosten van 0,02 cent per kuub betaald te worden.
De ontwikkeling van het systeem wordt opgestart omdat de overheid voorlopig voldoet aan de belangrijke voorwaarden die vooraf waren gesteld:
  • Het tuinbouwtarief energiebelasting wordt tot en met 2012 voortgezet
  • De overheid ondersteunt en bepleit actief de aansluiting van het systeem bij EU-ETS
  • Afschaffing van de energienormen in het Besluit Glastuinbouw
  • De CO2 uitstoot als gevolg van stroomlevering en CO2 inkoop van derden tellen niet mee.
Bron: energiek2020.nu
Publicatiedatum: