Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Kouwenhoven uit Nootdorp:

"Roxanna RZ maakt van elk bloemetje een komkommer"

"Ik was verbaasd hoeveel stuks ik nog kon snijden in oktober", vertelt André Kouwenhoven. De ervaringen van 2007 zijn zo overtuigend, dat hij in de herfstteelt van 2008 volledig overstapt op Roxanna RZ. Zijn bedrijf telt in totaal 2 hectare. In de derde teelt van 2007 plantte hij de helft met Roxanna, de andere helft met een concurrerend ras. "Ik wilde de 2 rassen met elkaar vergelijken. Daarom hebben we nauwgezet van een aantal paden de opbrengsten bijgehouden. Roxanna won glansrijk met het aantal stuks en kwam uit op zo’n 6 komkommers méér. Het vruchtgewicht was wel wat lager, dus daar ga ik in de volgende herfstteelt op sturen. Ik streef namelijk naar 40-ers en er zat verleden jaar af en toe een 35-er tussen."Op 1 zetten

Kouwenhoven omschrijft Roxanna als een generatief ras met kleinere bladeren. “De eerste bloei kwam eerder, maar de eerste oogst liep gelijk. Op het vijfde blad hebben we de eerste vrucht aangehouden. Op het achtste en twaalfde blad haalden we een vrucht weg. Aan de laatste 4 oksels, waarin 2 vruchten zaten, hebben we niets gedaan. Roxanna maakt de vruchten goed af, maar ze hadden een lager gewicht. Deze herfst zet ik daarom de laatste vruchten op 1. Dat vraagt iets meer werk, maar dat betaalt zich terug."

Warmer telen

Qua sturing viel het Kouwenhoven op dat Roxanna warmer geteeld moet worden. "Het ras is zo generatief van zichzelf, dat je het tempo erin moet houden. ’s Ochtends heb ik gezorgd dat ik met een hoge minimumbuis op tijd de dagtemperatuur bereikte. Roxanna heeft een hoge worteldruk, dus hij pompt gemakkelijk water in de plant. Dat kan een snotneusje geven. Daarom zorg ik voor een goede etmaaltemperatuur en geef ik een EC van 3,5 mee met de watergift. In de mat houd ik een EC van minimaal 3 aan, in de opbouwfase 3,5. Het gewas heeft de voeding gewoon nodig."Niet moeilijk

Hoewel de stam nog best zwaar belast was, ging de overgang naar de rank goed. "Het was opvallend hoe Roxanna dat oppakte. Omdat Roxanna een schraler gewas geeft met kleiner blad, is het oogsten van de komkommers heel makkelijk. Het is in de herfstteelt met afnemend licht daarnaast prettig om een gewas met kleine bladeren te hebben." Uiteindelijk werd de meerproductie in de tweede helft van de teelt gehaald. "Roxanna maakt van alle bloemetjes een vrucht; dat maakt het verschil. Als ik ruim 6 komkommers meer kan snijden, is de keuze voor de volgende herfstteelt niet moeilijk. Voor de tweede teelt staat nu opnieuw mijn halve bedrijf vol met Roxanna. Ik wil eerst ervaring opdoen, voordat ik helemaal overstap."

Bron: Seeds & Services Komkommer, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: