Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Honselersdijkse teler bezig aan laatste teelt

Jan Baremans zegt na 21 jaar de teelt van cherrytomaatjes vaarwel

Tholen – Cherrytomatenteler Jan Baremans uit Honselersdijk kwam vorig jaar voor het dilemma waar meerdere telers voor staan: groeien of stoppen. Hij klopte aanvankelijk bij zijn achterbuurman aan om te groeien, maar de makelaar kwam bij hem terug om zijn bedrijf op te kopen. Nu teelt Jan voor het laatste jaar cherrytomaten. "Het was nu stoppen of niet stoppen in verband met de investeringen die we moesten doen. Dat zou het komende jaar veel moeilijker worden", vertelt Jan, die al 21 jaar cherrytomaten teelt. "Alles wordt verkocht. Het wordt een project waarbij meerdere bedrijven opgekocht zullen worden. Het is alleen nog even de vraag er groenten of bloemen worden geteeld."



Als één van de eerste telers vertrok Jan Baremans bij The Greenery en sindsdien bewandelde hij altijd zijn eigen pad. Inmiddels is hij lid van telersvereniging WestVeg. "Dat is bij mijn weten de enige telersvereniging die niet gebonden is aan een exporteur, maar aan iedereen levert." De afzet van zijn cherrytomaten, onder het eigen merk 'Cherry d'amour' wordt verzorgd door WestVeg, die de tomaatjes verkopen aan Versland Selection. "Het voordeel van een eigen merk is dat je kleine partijen aan je merk bindt. Als de kwaliteit goed is, nemen vaste afnemers ook in slechte tijden af", vertelt Jan.



Op het moment zijn de prijzen van de cherrytomaten niet erg best. "Maar de jaren hebben geleerd dat de prijzen na week 26/27 standvastiger worden. De afzet wordt dan makkelijker omdat de aanvoer uit Spanje minder wordt", legt Jan Baremans uit. Toch gelooft de teler niet dat de markt van cherrytomaatjes overvoerd geraakt is. "De consumptie van cherrytomaten neemt toe, maar de troscherrytomaten neemt wel wat over", denkt de teler.



Jan heeft zich in die 21 jaar telen van cherrytomaten altijd toegelegd op het leveren van een kwaliteitsproduct. "Wij bewaren, ook bij slechte prijzen, onze tomaten niet. Kwaliteit is het enige waarmee je overleeft. Cherrytomaten kun je niet bewaren. Een handelaar ziet de versheid aan de kleur van de tomaat af", vertelt Jan. Hij houdt alle opties voor volgend jaar nog open. "Mogelijk huur ik de kas nog een jaartje of neem ik een sabbatical year. Ik maak me geen zorgen over 2009. Het liefste zou ik wat verantwoordelijkheid houden!"



Voor meer informatie
Jan Baremans
Bospolder 39
2675 BM Honselersdijk
Tel: 0174-620233
Fax: 0174-640589