Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip Filia, De Ruiter Seeds

Goed klimaat hanteren om condensatie te voorkomen

In de afgelopen weken zijn de meeste Filia-telers gestart met de oogst. We zien in de praktijk dat Filia snel in productie komt en dat al het vrucht aan de stam snel uitgroeit. Bij de tussenplanters zien we duidelijk dat de eerste oogst trager is. De kwaliteit van de stamvruchten is schitterend. Filia geeft mooie volle vruchten, een lichte rib en een goede donkere kleur. Door het zonnige weer van de afgelopen weken is er veel geoogst.

Ochtendklimaat

In de ochtend is het belangrijk om een goed klimaat te hanteren om condensatie te voorkomen. Het gewas moet bij zonop op temperatuur (20,5 – 21°C) zijn en de kastemperatuur mag daarna niet te snel oplopen (ideaal is 1°C per uur stijgen). Als de buitentemperatuur boven de 14°C is dan is kouval geen direct gevaar en is het zinvol om onder de stooklijn te luchten.

Vocht sparen

Doordat Filia vanuit zichzelf generatief is en zijn vrucht gemakkelijk vasthoudt op de rank, willen we vochtig telen. Dit is een voordeel omdat dit ook resulteert in een hoger CO2 niveau en dus een beter productieklimaat. Door in de middag de ventilatietemperatuur te verhogen kunnen we de luchtvochtigheid en het CO2 niveau in de kas laten oplopen. Maar niet ten koste van een té sterke temperatuursstijging. Zeker in de laatste uren voordat de zon ondergaat, als de zonkracht afneemt, kunnen we dit bereiken zonder dat de kastemperatuur te veel oploopt. Het gewas kan zo herstellen na een zware dag verdampen voor de nacht begint. We behouden zo meer groei. Lucht echter niet sterk af naar een voornacht toe. Dit stimuleert anders te veel de generativiteit. Beter is om geleidelijk af te koelen naar een lage temperatuur zodat er geen generatieve sturing optreed en we wél het etmaal kunnen drukken.

Bemesting

We komen in de fase dat chlorose voor kan komen als gevolg van een hoge stambelasting. Hanteer voor Filia een voldoende hoge standaard Ec (3,5 – 4 mS) met voldoende spoorelementen (Fe). Zorg er wel voor dat het druppelwater onder sterk verdampende omstandigheden (hoog VD of lage RV) een lager Ec heeft dan die in het substraat. De plant kan zich hiermee meer en makkelijker koelen. Succes met de teelt!
Publicatiedatum: