Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip Dirk, Enza Zaden:

Blijf de afrijping stimuleren!

De laatste maand hebben we in Nederland/België goed licht gehad om tomaten te kunnen telen, soms zelfs al ’s zomers weer, Dirk kan dit prima aan, met een goede zetting.De komende week tot 2 weken mag de plantbelasting eigenlijk niet te veel meer oplopen, anders gaat de afrijping te traag. Blijf de afrijping daarom stimuleren; een vruchtgewicht van 125 gram (6/tros) voor Dirk is maximaal, anders gaan we te langzaam.De produkties van Dirk liggen t/m week 21 rond de 14 kg/m2. De kwaliteit is zeer goed.

Klimaatregeling

Blijf bij krachtige gewassen goed generatief sturen (CO2, d/n-verschil) door op mooie dagen pas een uur na zon onder naar de voornacht van 15 gr. te gaan; bij gewassen in balans gebeurt dit bij zon onder. Een voldoende generatieve gewasstand levert extra grofheid en productie. Bij mooi weer is een goede etmaaltemperatuur voor Dirk 21 gr. en bij donker weer 19,5 gr. Dit alles afhankelijk van de gewasstand; een krachtig gewas mag meer temperatuur hebben. Bij een krachtig gewas moet de middagtemperatuur altijd even 23 gr. of meer zijn. Bij koude nachten blijft het opstoken een belangrijk item om te zorgen dat het gewas goed aktief is als t licht wordt. Bij een hoog vochtdeficiet gaan we pas in de namiddag knijpen met de luchting van de windzijde.

Probeer op warme zomerse dagen de etmaaltemperatuur te verlagen door de voornacht te verlengen. Bij een voornacht van een graad of 14-15 gaan we om uiterlijk 2.30 uur de temperatuur in 2-2,5 uur naar de nanacht van 17,5-18 gr. brengen. Het opstoken naar de ochtendtemperatuur is aan te raden met een minimum buis van zeker 45 gr.

Water geven

Met zonnig weer minimaal 3,5 cc/j geven. Realiseer ook ’s ochtends op tijd drain. ’s Morgens starten met een EC van 3 die lichtafhankelijk afgebouwd kan worden naar 2,6 EC rond 11.00 uur is het advies. Na 3-4 beurten en op z’n laatst 10.00 uur willen we graag drain realiseren. De hoeveelheid water die na 14.30-15.00 uur wordt gegeven is afhankelijk van de instraling. ’s Nachts mag de mat wat interen, een nachtbeurt geven is soms noodzakelijk. Wanneer we de EC zien stijgen wordt er vaak te weinig water gegeven. Probeer ervoor te zorgen dat de PH in de mat en van het drainwater lager is dan 6. Dit bevordert de opname van ijzer en mangaan. Zorg verder dat er voldoende kalium wordt meegegeven (gehalte in de mat moet 7-8 zijn) om een goede door-kleuring te behouden.

Gewashandelingen

Vanaf eind juni-begin juli is het advies om weer op 5 vruchten te gaan snoeien. Een blaadje uit de kop meenemen is vanaf begin juli (zeker bij krachtigere gewassen) te overwegen/noodzakelijk.
Publicatiedatum: