Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Bert van den Berg uit Ridderkerk:

"Zaadteelt biedt een stukje financiële zekerheid"

Tholen – Al jarenlang combineert Bert van den Berg uit Ridderkerk de teelt van kasgroenten (6.500 m2) met die van groenten uit de vollegrond (2.5 ha). Vroeger teelde hij naar eigen zeggen "van alles een beetje", maar die tijd is voorbij. In zijn - nog altijd koude - kas teelt hij nu al 8 jaar zaad voor Rijk Zwaan. "De bedrijfjes, zoals wij die hier hebben, sterven langzaam uit. Daarom ben ik ook zo blij met de zaadteelt. Die is voor mij financieel aantrekkelijk. Je weet wat je krijgt en dat geeft natuurlijk een bepaalde zekerheid", vertelt de teler.



Als één van de weinige Nederlandse telers, teelt Bert in de winter nog witlof in de grond. Die witlof levert hij aan grossier Schrijvershof uit Oud-Beijerland. De lollo rossa wordt geteeld voor een collega teler en de bindsla van uit de vollegrond verkoopt Bert aan Alexport. "Het voordeel van Alexport is dat zij onze producten rechtstreeks aan de klanten leveren. Er wordt dan een schakel tussenuit gehaald en dat merk je in de uitbetaalprijs."



Vroeger teelde Bert een grote verscheidenheid aan groenten, zoals prei, bospeen, botersla en cherrytomaatjes. "Dat hoef je nu niet meer te proberen. De marges zijn veel kleiner geworden. In de huidige situatie zou je wel 3 avonden in de week administratiewerk voor EurepGAP moeten doen", zegt Bert. Al bijna 5 jaar teelt de Ridderkerkse tuinder nu bindsla. "De laatste paar jaar is dat een leuke handel, maar het is wel een moeilijke teelt. Er komt niet zomaar wat vanaf." De teelt klaart Bert nog altijd slechts met behulp van de familie. "Van personeel word je arm", zegt de teler. "Maar sommige periodes kan het wel gigantisch druk zijn. Als we buiten aan het snijden zijn werken we van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat."



Voor meer informatie:
Bert van den Berg
Oudelande 10
2986 AK Ridderkerk
Tel: 078-6814541
Fax: 078-6821930