Minister Verburg:

"Kans op resistentie voor antibiotica door gebruik varkensmest in groententeelt minimaal"

Het gebruik van varkensmest heeft geen relatie met de antibioticaresistentie van planten, want de planten worden niet resistent. De resistenties komen wel voor bij bacteriën in het milieu. Er is bij het ministerie van LNV geen onderzoek bekend waarin wordt aangetoond in welke mate de resistentie in het milieu bijdraagt aan resistentie bij mensen, maar de de kans op resistentieoverdracht van diermest via het milieu naar de mens wordt zeer klein geacht. Dat schrijft minister Verburg van LNV op 19 mei aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Het is wel bekend dat door het uitrijden van mest er zowel resistente bacteriën als resten van toegediende antibiotica in het milieu kunnen komen, aldus Verburg. Bacteriën in het milieu kunnen daardoor ook resistentiegenen verkrijgen. De planten zelf worden echter niet resistent. De bacteriën zijn voornamelijk in de grond aanwezig, maar kunnen ook op planten voorkomen. De bacteriën vermeerderen zich echter nauwelijks op planten en de planten worden ook niet ziek van de bacteriën. Door het treffen van hygiënemaatregelen, zoals het wassen van groenten, zal een mens bij het eten van rauwe groente slechts een zeer klein aantal bacteriën met resistentiegenen binnen krijgen.

Minister Verburg is ook niet van plan om met het oog op het gevaar voor overdracht van resistentie voor antibiotica specifiek beleid te ontwikkelen voor het gebruik van varkensmest in de groenteteelt. Wel streeft ze in haar beleid naar een vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Bron: Ministerie LNV

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven