"Kans op resistentie voor antibiotica door gebruik varkensmest in groententeelt minimaal"
Het is wel bekend dat door het uitrijden van mest er zowel resistente bacteriën als resten van toegediende antibiotica in het milieu kunnen komen, aldus Verburg. Bacteriën in het milieu kunnen daardoor ook resistentiegenen verkrijgen. De planten zelf worden echter niet resistent. De bacteriën zijn voornamelijk in de grond aanwezig, maar kunnen ook op planten voorkomen. De bacteriën vermeerderen zich echter nauwelijks op planten en de planten worden ook niet ziek van de bacteriën. Door het treffen van hygiënemaatregelen, zoals het wassen van groenten, zal een mens bij het eten van rauwe groente slechts een zeer klein aantal bacteriën met resistentiegenen binnen krijgen.
Minister Verburg is ook niet van plan om met het oog op het gevaar voor overdracht van resistentie voor antibiotica specifiek beleid te ontwikkelen voor het gebruik van varkensmest in de groenteteelt. Wel streeft ze in haar beleid naar een vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij.
Bron: Ministerie LNV