Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ciro doet zuurstofproeven in druppelwater van tomatenteler Leo van der Houwen

Tholen - Leo van der Houwen uit Steenbergen is tomatenteler. Samen met Ron Vuijk van Ciro doet hij dit jaar een proef om het effect van meer/minder zuurstof in het druppelwater te beoordelen. Het is bekend dat onder andere meer zuurstof in de mat in de komkommerteelt positieve resultaten geeft (lees: een betere oogst), maar bij de tomaten is dat nog niet aangetoond.


Ron Vuijk en Leo van der Houwen

Het bedrijf van Leo is opgesplitst in bijna twee identieke eenheden (2 x 6 ha) met een apart watersysteem. Zo kunnen ze de proef goed en objectief uitvoeren. Het uitgangspunt van de proef is dat wanneer er meer zuurstof in het water zit, er minder kans ontstaat op de groei van anaerobe bacteriën (die in een zuurstofarm milieu zich sterk kunnen vermenigvuldigen). Deze bacteriën kunnen zorgen voor het ontstaan van een biofilm/verslijming in de druppelleidingen waarop allerlei organismen zich weer makkelijk kunnen vermenigvuldigen.

Door de dagvoorraad intensief te beluchten middels een buisbeluchter in combinatie met een goede druppelwaterbehandeling gebaseerd op gestabiliseerde waterstofperoxide in een concentratie van 25 ppm zal naar verwachting de leidingen schoner blijven, wat wellicht een mindere infectiedruk/betere groei kan opleveren.


Ron levert zijn producten zelf af zodat hij de mensen die het gebruiken meteen kan leren hoe ze optimaal de producten kunnen gebruiken.

In ieder geval draagt een betere waterkwaliteit bij aan een betere plantweerstand, wat inhoud dat er een verhoogde weerstand is tegen aanvallen van buitenaf. Dat kunnen schimmels, bacteriën of virussen zijn. De proef is twee maanden geleden gestart en zal een jaar duren. De zuurstofopname van het water zal in de zomer, wanneer de watertemperatuur stijgt, belangrijker worden. Warm water houdt minder zuurstof vast als water van bijvoorbeeld 10 °C.

Leo van der Houwen gaat serieus om met waterkwaliteit. Het is een belangrijk criterium voor de groei van zijn gewas. Om de uitgroei van algen in het bassin te voorkomen zuurt Leo bijvoorbeeld zijn bassins sterk aan. Iedere zaterdagochtend vaart hij met zijn bootje naar het midden van het bassin en gooit hij er 2 jerrycans met 96% zwavelzuur in. De rook komt er van af. Mede door het verlagen van de pH van zijn bassins naar pH 4,5 heeft Leo minder problemen met de zogenaamde grobacterie radiobacter (rhizogones oftewel crazy roots) terwijl omringende bedrijven er wel last van hebben.


Zwavelzuur 96% voor in het waterbassin

Sinds 2,5 jaar adviseert Ron Vuijk Leo van der Houwen over het desinfecteren van de druppelleiding en kas en verzorgt hij de waterkwaliteit van het CV-systeem. Leo is erg tevreden over de diensten van Ron Vuijk van Ciro. "Ron smeert je geen dure producten aan als dat niet nodig is en is hij is snel ter plekke als daarom wordt gevraagd", vertelt de tomatenteler.

Ron is sinds 4 jaar bezig als adviseur waterbehandeling. Hij verwacht dat door de toenemende infectiedruk en de plaatsing van meer wkk's de waterbehandeling een steeds belangrijkere plaats krijgt binnen het glastuinbouwbedrijf. Ron adviseert en levert de benodigde producten.

Voor meer informatie:
Ron Vuijk
Ciro
Postbus 3047
4700 GA Roosendaal
Mob: 0621-201706
Fax: 0165-559641
www.ci-ro.nl

Leo van der Houwen
Kwekerij L.W. van der Houwen
Zoekweg 6a
4651 PS Steenbergen
Tel: 0167-540892
Fax: 0167-540999