Telers bang voor verwoestende gevolgen nieuwe plan

Europese ministers praten over nieuw plan gewasbeschermingsmiddelen

Tholen - Europese ministers van Landbouw praten maandag over de regelgeving met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen. Verschillende voorstellen van de instanties die zich bezig houden met de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen boezemen angst in bij de Engelse groententelers. In het ongunstigste geval worden 85% van de conventionele chemische stoffen die momenteel worden gebruikt, binnen 5 jaar ingetrokken. De EU-landbouwministers hopen deze week een akkoord te bereiken over de verordening.

Organisaties spreken over verwoestende gevolgen die het plan kan hebben. "Als de meest extreme voorstellen worden aanvaard, is de conventionele commerciële groententeelt in het Verenigd Koninkrijk en andere EG-landen niet meer haalbaar", waarschuwen belangenbehartigers van telers. Volgens de belangenbehartigers zorgt het afschaffen van diverse gewasbeschermingsmiddelen voor een enorm rendementsverlies in de teelt.

De Nederlandse landbouwminister Verburg is echter positief over Gewasbeschermingsverordening. Volgens de Landbouwminister gaat er maar een zeer beperkt aantal stoffen verloren door de invoering van de nieuwe Europese Gewasbeschermingsmiddelenverordening. Volgens haar betekent de verordening een verlies van 3% van de bestaande, goedgekeurde stoffen. Bovendien doet dat verlies zich pas voor als de stoffen worden herbeoordeeld. In antwoord op kamervragen schrijft Verburg te kunnen instemmen met het huidige voorstel van de Europese Commissie. "De verordening komt maximaal tegemoet aan de kabinetsdoelen."
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven