Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voormalige paprikateler brengt energiesituatie van telers in kaart

Arjanet maakt energiekostenbesparing inzichtelijk

Tholen – Anderhalf jaar geleden verruilde Arjan van der Spek zijn baan als paprikateler voor die van energiemanager. Binnen het Tuinbouwcluster Bergschenhoek was hij al verantwoordelijk voor het energiebeheer en dat beviel zo goed dat hij van zijn hobby zijn beroep maakte. Tuinbouwcluster Bergschenhoek is nog altijd zijn visitekaartje, maar inmiddels begeleidt Arjanet ook 20 andere bedrijven in het energiemanagement. Van het leveren van een besturingssysteem tot het regelen van het complete energiebeheer. "Ik ben heel direct bezig met het besparen van de energiekosten van de teler."



Aan opdrachten heeft Arjan geen gebrek. "Ik ben al blij als ik iedereen die mij belt in hun behoefte kan voorzien." De energiemanager verwacht ook dat de vraag naar energiemanagers in de tuinbouw alleen maar toe zal nemen. "Het energiebeheer is veel tuinders boven het hoofd gegroeid. Ik kan vanuit de praktijk inzicht brengen in de situatie om de energiekosten te verminderen. De teler kan vaak met een kleine investering een behoorlijke besparing van energiekosten realiseren.



Arjans advies begint met een jaarplan waarmee hij de energiesituatie in beeld brengt. "Dat plan blijft een leidraad bij het vervolg en blijven we maandelijks controleren. Je kunt een mooi plan bedenken, maar het draait om de vermindering van de energiekosten van de teler." Bewust spreekt Arjan niet over het geld verdienen met de energievoorziening. "Je mag mij de telers aanwijzen die er hun geld mee verdienen. Dat zijn hele grote uitzonderingen. Ik wil de telers inzicht bieden wat er uitgaat en inkomt, want ik denk dat telers duidelijkheid willen hebben in hun energiekosten. Wat gebeurt er als je wel stroom verkoopt, maar er geen gas voor inkoopt? Ik heb ook geen glazen bol, maar kan wel nauwkeurig laten zien wat de financiële gevolgen zijn."



Samen met zes andere energiemanagers (Rob van Leeuwen, Pierre Grootscholten, Ron van der Knaap, Jan van den Enden, John Blom en Koos van der Kooy) gebruikt Arjan het energiemanagementsysteem E-man. Inmiddels gebruiken rond de 90 tuinbouwbedrijven het systeem Om dit systeem verder door te ontwikkelen, ziet de groep het als een voordeel om hun krachten te bundelen. "Dat is een leuke constructie. Inmiddels zijn er 2 ex-tuinders bij de groep gekomen als zzp'ers. Er is werk genoeg voor. We zouden er nog wel 10 zzp'ers bij kunnen hebben", vertelt Arjan.



Arjan kent de aversie tegen adviesbureaus die even binnenkomen en zakken met geld opstrijken. "Maar ik onderscheid het verschil tussen adviesbureaus in negatieve zin en energiemanagers. Die bureaus geven vaak advies over de teelt of bouw en management in de tuinbouw en gaan er nog even energie bij doen. Ik hanteer een aanpak vanuit de praktijk." De energiemanager mist zijn oude baan als teler niet. "Als de teelt start vind ik het altijd weer mooi om te zien, maar ik heb er zeker geen spijt van. Ik krijg er een heleboel andere leuke dingen voor terug!"

Voor meer informatie:
Arjan van der Spek
Arjanet
Anthony Lionweg 24
2661 DX Bergschenhoek
Tel: 010-2239113
Fax: 010-5221818
www.e-man.nl
www.tuinbouwcluster.nl