Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip ijsbergsla vollegrond Rijk Zwaan:

Ongelofelijke start oogstseizoen van ijsbergsla

Het oogstseizoen 2008 van ijsbergsla kent zoals het zich nu laat aanzien een ongelijke start. De weersinvloeden van de afgelopen maanden zal de komende oogsttijd nog goed merkbaar zijn. Met een ongelijke start bedoelen we 2 dingen. Als eerste zal de oogst per teeltgebied wisselend zijn. Plantmogelijkheden, wind en klimaat heeft oogstverlating gegeven en dit is per teeltgebied verschillend. Ten tweede zie je op de meeste percelen een ongelijke stand op het veld. Dit kent ook nog verschillen per perceel en planting.



Eerste oogst

Deze eerste oogst zal door de ongelijke veldstand de vraag opwerpen: "Moet ik met de oogst beginnen of moet ik nog wachten tot de mindere planten bijgegroeid zijn?" Onze mening is wacht niet met oogsten. Zoals het zich nu laat aanzien zal de oogst pas echt massaal zijn vanaf week 21. Begin indien mogelijk zo snel mogelijk om toch enige verdeling te krijgen in de aanvoer. Belangrijk zal ook zijn hoe het weer de komende tijd zal blijven. Houden we hogere temperaturen en zon, dan zal dit uitermate positief werken voor prijs en afzet. Dit ondanks de te verwachte stijging in de aanvoer.

De veldstand

Zoals eerder beschreven is de veldstand nogal verschillend. Dit geldt ook gekeken naar de ziektedruk. Je ziet percelen die weinig wegval kennen, maar ook percelen waar al meer wegval is door de gevolgen van wind en vorstschade. Wegval door botrytis en sclerotinia komt men ook meer tegen. Perceel en grondbewerkingsomstandigheden laten nu de gevolgen zien. Is er op zo'n perceel toch al wat meer ziektedruk dan zal men hier wat meer wegval kunnen verwachten. Worden deze percelen dit seizoen nogmaals gebruikt voor een ronde ijsbergsla, probeer dan deze grond met een optimale grondbewerking weer op het gewenste niveau te brengen.

Ziektedruk

Door de weersverandering zal ook de ziektedruk zich aan gaan passen. Een beter klimaat geeft de plant ook meestal wat meer weerstand op schimmels. Toch hebben we ook al weer de eerste bremia waargenomen en hier zal alert gereageerd op moeten worden met preventieve gewasbescherming op de jongere aanplant. Tevens merken we al dat de bladluizen hun eerste vluchten hebben en zal de gamma vlinder ook actief gaan worden. Controle en indien nodig ingrijpen zal zijn om verrassingen te voorkomen.

Beregening

Nu het doek bijna overal van de percelen is gehaald zal het nodig zijn om te beregenen. In de tweede steek zit nog wel voldoende vocht maar om de overgang op te vangen en groei te houden zal het nodig zijn, afhankelijk van de gewasgrootte, te beregenen. Grote hoeveelheden hoeven dit niet te zijn. Tevens zorgt deze watergift dat de bol iets gemakkelijker omvang krijgt.

Werkzaamheden

De oogst zal bij de meeste telers na Pinksteren starten. Het personeel zal dan weer op volle sterkte zijn. Belangrijk is dan om de juiste man/vrouw op de juiste plaats te hebben. Dit om de dan toch wel drukke werkzaamheden optimaal te laten verlopen. Controleren en bijsturen zal wel nodig blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor de teelten die van groot tot klein op het veld staan. Gewascontrole en gewasverzorging zijn nodig om die kwaliteit te oogsten die nodig is voor een hopelijk goede prijs en afzet.
Publicatiedatum: