Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip kassla Rijk Zwaan:

Neem de tijd voor het creëren van goede groeiomstandigheden

De teelt van kassla zal de komende maanden snelle teeltrondes kennen. Voor dezelfde aantallen sla, is minder teeltruimte nodig. Om de teelten optimaal te starten is dan meer tijd beschikbaar. Belangrijk is dan om deze 'leegstand' te benutten om de grond weer op en top op orde te brengen. Het creëren van goede groeiomstandigheden vergemakkelijken de toch al moeilijke teeltomstandigheden. Neem hier ruim de tijd voor, belangrijk voor het welslagen van de slateelt.



Het nakijken van de beregening

Belangrijk is dat de beregening zo optimaal mogelijk werkt. Dit begint al bij de pomp. Hier kan het zijn dat de druk verandert is zowel naar meer en/of minder druk. Beide vragen aanpassingen. Meet de waterdruk dan ook regelmatig op. Het is vaak zo dat men pas in de teelt de problemen ziet en dan valt er weinig meer te corrigeren. Ook een pomp kan achteruit gaan in druk. Bij aanschaf van een nieuwe bron of pomp kan de druk ook te hoog worden. Dit kan ook gebeuren als men van sproeiers verandert, die bijvoorbeeld een minder doorlaat hebben. Een regenleiding werkt nooit perfect, maar men moet zorgen dat de waterverdeling zo goed mogelijk is.

Voor de start van de teelt

Doordat er meer tijd is tussen oogsten en weer planten is er ruimte om de grond weer op vocht te brengen. Dit geldt voor zoveel de eerste als de tweede steek. Heeft men zout -of droge plekken spoel dan de grond voldoende door. Liever iets te lang spoelen dan te kort. Zoals eerder gezegd, in de teelt is het uitermate moeilijk om dit nog goed te maken. De smetkansen nemen enorm toe bij het knoeien van extra water in de teelt.

Zieke grond

Is er een grotere ziektedruk van Sclerotina of Rhizocthonia kan ontsmetten nodig zijn. De beste werking kan men verwachten van stomen. Ook is het nog mogelijk de grond te behandelen met Basamid. Het toepassen van Kalkstikstof is ook nog een mogelijkheid. Heeft men last van aaltjes dan heeft een Basamid behandeling de voorkeur. Zorg er na de behandeling wel weer voor dat de structuur weer in orde is voor de nieuwe teelt. Anders kan een behandeling zelfs negatief uitpakken. Neem ook hiervoor ruim de tijd.

Actueel

Momenteel zal de insectendruk weer toenemen, bladluizen, mineervlieg en rupsen kunnen flink huishouden bij onderschatting. Tevens kan de schimmeldruk toenemen. Spuit daarom preventief met de hiervoor beschikbare middelen. Doe dit tijdig om een grotere infectiedruk te voorkomen. Op enkele bedrijven constateerden we weer wat Bremia. Ook hier geldt blijf goed controleren en grijp tijdig in. Spuit de nieuwe aanplant preventief om de kans op besmetting te voorkomen.

Zomerse teeltomstandigheden

In dit jaargetijde kunnen de weersomstandigheden snel veranderen naar zomerse teeltomstandigheden. Het is dan belangrijk om hier ook weer op tijd te reageren. Dit kan door het gebruiken van een scherm, dakberegening of krijten. De luchting speelt hierbij ook natuurlijk een grote rol van betekenis. Let vooral op bij een jonge aanplant. Hier speelt uitdrogen van pot en het sneller hebben van een lage RV een grote rol. Tevens zal men vaker moeten beregenen om de pot toch voldoende vochtig te houden. Dit is extra belangrijk indien men de potten hoog plant. Controle op al deze klimaatbeïnvloedingen en ziektes en het tijdig bijsturen geven de slateelt weer de grootste kans van slagen.

Bron: teelttip kassla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: