Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtepomp op het bloembollenbedrijf geeft perspectief

Op bloembollenbedrijven wordt relatief veel energie gebruikt. Eén van de mogelijkheden om energie te besparen is mogelijk een warmtepompsysteem. Op het bedrijf van de Nic van Schagen en Zn te Bergen is in 2006 daarom een verwarmingssysteem geïnstalleerd wat is gebaseerd op warmtepomptechnologie.
Hierdoor wordt jaarlijks naar schatting 60%-70% aan gaskosten bespaard. Er is wel een forse investering nodig. Toch is deze installatie rendabel.


Boren van de bron

Vanaf juni 2007 tot februari 2008 is het energieverbruik en het aantal draaiuren van de installatie bij Nic van Schagen en Zn. gemeten. Over die periode is berekend, wat de installatie aan gas heeft bespaard. Tevens is gemeten wat het extra elektra verbruik is geweest. Uit het eerste volle bedrijfsjaar blijkt dat de regeling van de installatie voor een bloembollenbedrijf te scherp is afgesteld. Daardoor haalt de installatie niet zijn optimale rendement. Ook zijn er nog een aantal andere zaken, die het komende seizoen verbeterd gaan worden zodat de bedrijfsvoering en het gebruik van de installatie op elkaar zijn afgestemd. Met deze verdere aanscherping zal het rendement 10-15% verbeteren. Er is dan een concept dat special voor de bloembollenteelt bruikbaar is.


De leidingen naar de bron

In dit seizoen is er ca. 63.000 m³ gas bespaard was. De installatie verbruikte wel 95.000 kWh meer elektra. Netto gaf de installatie echter een besparing van € 13.000 op de energierekening. Als de energiekosten jaarlijks gemiddeld 7,5% stijgen, dan zouden de meerkosten binnen 8 jaar terug zijn verdiend. Een stijging van het aantal draaiuren met 10% zou deze terugverdientijd laten dalen naar 7 jaar. Als men weet dat de installatie zeker 15 jaar mee moeten kunnen gaan, dan is deze investering zeker rendabel te noemen.


De warmtewisselaars op het dak

Bij de uitvoering van het project zijn twee leden van M-Profit: DLV Bouw, Milieu en Techniek BV en Kodi duurzame energietechnieken nauw betrokken. De demonstratie van dit systeem wordt ondersteund door SenterNovem en het Ministerie van LNV, het Productschap Tuinbouw en de Europese Unie.

Voor meer informatie:
Harrie Versluis
DLV Bouw, Milieu en Techniek
Mob: 06-22930047
Fax: 0513-653185
www.dlvbmt.nl
Publicatiedatum: