Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Zuidgeest over zomerteelt Filia:

"Mooie kwaliteit en erg goede eindproductie"

Voor de zomerteelt van 2007 koos de Delfgauwse teler Marco Zuidgeest voor het ras Filia. NewSeeds sprak met Marco over zijn rassenkeuze, het verloop van de teelt en de uitdagingen van de komkommerteelt: "samen zorgen voor een kwalitatief goed product".

Waarom koos je voor Filia?

Marco: "Wat vooral zwaar meewoog in mijn rassenkeuze was het minder hoeven bestrijden tegen meeldauw, en daarnaast is Filia een generatief ras. Dat past goed bij ons. Wij hebben een teelt gehad van drie maanden, dan heb je aan het eind van de teelt altijd een vol gewas. Dat wilden we zoveel mogelijk voorkomen."



Hoe was de ontwikkeling van het gewas van Filia?

"We hadden een goede gewasopbouw en het gewas stond erg sterk. Aan de stam zagen we wel een mannelijk bloemetje. Tijdens de groei naar de draad zagen we veel groeikracht. Nadat er drie stammers af waren, zagen we soms nog wat gutatie. We werkten destijds met een Ec-gift van 3,5 mS en ’s nachts 4,5 mS. We hadden stamvruchten van een heel mooie kwaliteit en we sneden al na zeventien dagen! De eerste vruchten waren vijftigers. Die hadden we dus al eerder kunnen oogsten. De overgang naar de rank verliep bij ons heel goed. Op de ranken hebben wij op een bepaald moment wat misvormde vruchtjes gezien. In principe wil je die niet zien, maar het voordeel was wel dat deze gemakkelijker aborteerden. De rest hebben we zelf vroeg tijdig weggesneden tijdens het oogsten."

Heb je later in de teelt nog veel aan het gewas moeten doen?

"Zo’n twee weken voor het einde van de teelt hebben we alle ranken nog eens
getopt en dat gaf nog een erg goede eindproductie. Verder is het gewas de
gehele teelt goed generatief geweest."



Wat kun je zeggen over de productie?

"Die is erg goed geweest. Na iets minder dan 10 oogstweken hadden we 70 stuks en 33, kilogram komkommers geproduceerd. Gemiddeld zo’n 3,4 kilogram per week. Voor een midzomerteelt zoals wij die doen, is dat een hele goede productie. Ook de kwaliteit is bij ons de hele teelt goed geweest. Aan het einde van teelt zagen we een enkel uitgezakt vruchtje, maar dat viel verder erg mee."

Wat heb je tegen meeldauw gedaan in deze zomerteelt Filia en wat vind je hiervan?

"Wij hebben zeven weken niets tegen meeldauw gedaan. Dat was wel tegen de adviezen van De Ruiter Seeds in. Ook hebben we geen mycospaerella
gezien. In de hele teelt hebben we twee keer de LVM gebruikt met collis. Dat was preventief tegen mycos. Ik vind het erg mooi dat je in de zomerteelt zo weinig hoeft te bestrijden tegen meeldauw."

We merken momenteel dat de MRL-discussie hevig wordt gevoerd. Speelt het voor jou een rol dat er minder chemisch wordt bestreden tijdens de teelt van Filia vanwege de meeldauwresistentie?

"Met het beperkte aantal middelen wat we nu nog hebben, kun je nog maar heel weinig. Als er nóg een middel wordt verboden kun je geen vatbaar ras meer telen."



Wat is momenteel voor jou de grootste uitdaging in de komkommerteelt?

"Eén van de grootste uitdagingen is volgens mij om er met elkaar voor te zorgen dat er een kwalitatief goed product staat waar de handel wat mee kan. De tijd van teler naar supermarkt moet veel sneller. Voorraden aanhouden is niet wenselijk, ik vind
echt dat die fors omlaag moeten."

Heb je tot slot nog een tip voor de telers die Filia dit jaar voor het eerst gaan telen?

"Ik denk dat Filia een ras is wat je met een hoger etmaal moet telen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan 0,5°C tot 1,0°C hoger om meer selectief te worden. Daarnaast moet er een voldoende hoge Ec mee worden gegeven aan het begin van de teelt om zo een te hoge worteldruk op te vangen."

Bron: New Seeds, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum: