Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bonenteler Cor van Staalduinen:

"Cultazym schept ruimte voor de wortels en zorgt voor een goed evenwicht"

Met drie teelten per jaar op perliet dat twee jaar mee gaat, vraagt bonenteler Cor van Staalduinen het uiterste van zijn substraat. "Toch is het goed te doen. Cultazym zorgt voor een snelle vertering van oude wortelresten, zodat het geen zuurstof uit het substraat trekt. En het is biologisch, voor een gevoelig gewas als bonen is dat een pre."



"Wat je niet wilt is dat oude verterende wortelresten allemaal zuurstof uit het substraat trekken op het moment dat er net nieuwe planten staan", vertelt Cor van Staalduinen. Hij teelt in Naaldwijk snij- en sperziebonen onder glas. "Cultazym zorgt voor een snel verteringsproces, zodat het substraat een goede basis biedt voor de nieuwe teelt." Dat Van Staalduinen daarbij kiest voor een biologisch middel, is vooral een pragmatische keus. "De bonenteelt is een kleine teelt, met weinig toegelaten chemische middelen. Bovendien is een bonengewas gevoelig voor allerlei rommel. Een natuurlijk middel als Cultazym schaadt het gewas niet."

Al zes jaar met Cultazym

Over de teelt zegt Van Staalduinen: "De wortel van een boon leeft in symbiose met nuttige bacteriƫn die meststoffen uitwisselen. Je kunt dat zien aan de kraaltjes die op de wortel verschijnen. Met Cultazym zijn die weer terug gekomen, wat duidt op een gezond microklimaat." De teler uit Naaldwijk werkt inmiddels zes jaar met Cultazym. Hij is er mee begonnen toe hij problemen kreeg met het dichtslaan van perliet in de teelt. "Via een collega hoorde ik van Cultazym en zo ben ik het gaan proberen. Na een aantal weken merkte ik inderdaad dat het substraat losser was en de planten meer ruimte kregen om goed te doorwortelen. Iets wat voorheen altijd een probleem vormde."


Van Staalduinen trots op zijn losse perliet na gebruik van Cultazym

Toepassing in andere teelten

Het biologische middel Cultazym versnelt de afbraak van oude wortelresten. Het middel werkt op basis van enzymen. Een snellere afbraak van oude wortelresten zorgt er voor dat voedingsstoffen beter beschikbaar zijn en dat bacteriƫn in substraat of boden zich makkelijker voor de plant kunnen inzetten. Zo kan Cultazym helpen om na een chemische bestrijding het bodemleven te heractiveren. Cultazym zorgt voor evenwicht in de bodem en dat maakt minder gebruik van chemie mogelijk. Cultazym functioneert goed in teelten waar meerjarige matten worden gebruikt. Het voorkomt dat het substraat dichtslaat en zorgt er zo voor dat het gewas beter toegang heeft tot voedingsstoffen. Cultazym wordt inmiddels 23 jaar gebruikt in de tuinbouw, ondermeer in de teelt van paprika, komkommer, tomaat, rozen en chrysanten.

Voor meer informatie:
Ecoline Biotechnologie
Postbus 32
2280 AA Rijswijk
Tel: 015-2571493
Fax: 015-2571948
E-mail
Website
Publicatiedatum: