Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trostomaat Tourance ook in het Duitse Straelen goed van start

Straelen, net over de Duitse grens bij Venlo, is een gebied met dertig hectare tomaat en acht hectare komkommer. Van die dertig hectare tomaat bestaat twintig hectare uit trostomaat. Daarvan wordt vijftien hectare opgevuld met het ras Tourance. Straelen is van oudsher een tuinbouwgebied en heeft zich de af gelopen jaren sterk ontwikkeld. Er is zelfs sprake van een uitbreidingsgebied met ruimte voor honderdzestig hectare glas. De afzet van de telers loopt via Landgard. Vorig jaar teelden twee telers hier Plaisance op 4,5 hectare en dit jaar schakelde een grote groep over op Tourance. Deze groep telers loopt elke woensdagmiddag studieclub.Matthias: "Ik ben tot op heden zeer tevreden met de teelt van Tourance. Op dit moment (week 9, red.) bloeit tros zeven. De tros en vruchtvorm zijn uitstekend en het gewas neemt de tomaten goed mee. Ik verwacht dat met de oogst de eerste tomaten een gemiddeld vruchtgewicht zullen hebben van 110 à 120 gram. Tourance moet je toch generatiever aanpakken dan we van tevoren gedacht hebben. Een periode hebben we een gemiddeld dag-/nachtverschil gehad van 1,5ºC, maar we zagen de trossen zwakker worden en het blad duidelijk langer. Nu we weer 3ºC tot 3,5ºC verschil hebben, zien we de trossen weer duidelijk sterker worden."

Volker heeft gekozen voor Tourance vanwege de productiepotentie, de smaak en het vroeg in productie komen. "Tot op heden zie ik dat Tourance een mooi generatief gewas heeft dat met weinig energie goed geteeld kan worden. We hebben ruim vier weken met 17,5ºC etmaal geteeld en de snelheid is toch in het gewas
gebleven. De trossen komen er mooi uit en zijn regelmatig", aldus Volker.Josef: "Ik heb voor Tourance gekozen vanwege de sterke groene delen, de productie, smaak en inderdaad ook het vroeg in productie komen. Tot op heden ben ik goed tevreden. Ik heb een mooie open generatieve plant met een snelheid die vergelijkbaar is met Mecano. Het zijn mooie trossen en het blad breekt makkelijk."

De vierde teler die wij spraken, Carsten Knodt, koos voor Tourance vanwege een generatief gewas en de regelmatige trossen. Carsten: "Tourance lijkt minder gevoelig voor pepino en botrytis. Ik heb een zeer gelijkmatige groei van het gewas. Het ras is zeer energievriendelijk en ik heb weinig arbeid, zeker in vergelijking met Plaisance. Tourance is makkelijk om te telen. We zijn als groep een aantal maal in Nederland geweest om proeven met Tourance te beoordelen. Net over de grens heeft vorig jaar een aantal proeven gestaan waarin Tourance zeer positief opviel met een generatief gewas en regelmatige trossen. De kwaliteit zag er goed uit en de productiepotentie is hoog."

Bron: New Seeds, De Ruiter Seeds
Publicatiedatum: