Gengewassen bieden telers voorlopig nog geen rendement

Telers schieten voorlopig nog niet veel op met gengewassen, want het rendement is minimaal. Genetische modificatie in gewassen stelt telers in staat om gewenste eigenschappen in een bestaand ras in te bouwen, zonder dat de slechte eigenschappen meekomen. In Europa bestaat echter weerstand tegen genetisch gemodificeerde organismen. Sommige mensen vrezen dat er door ingrijpen in de genen onnatuurlijke organismen ontstaan en ook is er vrees voor onvermoede effecten op de gezondheid van mensen en dieren die gengewassen consumeren.

Edwin van der Vossen, verbonden aan Plant Research International te Wageningen, meent dat genetische modificatie de veiligste manier van veredelen is. Voordat gengewassen daadwerkelijk worden geteeld, zijn er voedingsproeven en risico-onderzoeken verricht. De uitgebreide en kostbare onderzoeken werpen echter een hoge drempel op. De introductie en het gebruik van gengewassen zijn daardoor veel duurder dan bij gangbare rassen. Slechts een kleine groep kapitaalkrachtige multinationals is in staat om gengewassen te ontwikkelen.

Wereldwijd is 100 miljoen hectare areaal gewijd aan transgene gewassen. De helft daarvan bestaat uit sojabonen. De VS is goed voor ruim 50 miljoen hectare en Argentinië beschikt over een kleine 20 hectare.

Bron: Boerderij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven