Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koude start courgetteseizoen

20% areaalstijging courgettes in Nederland

De eerste courgetteplanten van 2008 zitten alweer in de grond. Het areaal courgettes in Nederland zal in 2008 ongeveer 300 hectare groot zijn, in 2007 lag dit nog op 250 hectare, dus is er sprake van bijna 20% areaalstijging. Begin april zijn bij verschillende telers de eerste courgetteplanten de grond in gegaan. De plantjes van ruim een week oud werden in een strook zwarte folie geplant. De planten werden afgedekt met tunneltjes plus extra acryldoek om vorstschade te voorkomen. De enkele graden nachtvorst in de tweede week van april kwamen erg ongelegen waardoor de planten moeilijk aan de gang komen.

Voor aanvang van het planten wordt meestal gewerkt met drijfmest, mits de grond niet te veel power heeft. Een perceel dat erg rijk is aan mineralen behoeft meestal geen basisbemesting omdat er anders een te weelderige groei ontstaat met veel blad en dat is weer erg lastig bij de oogstwerkzaamheden. Wel is van groot belang dat er voldoende kali en magnesium in de bodem aanwezig is voor een goede vruchtzetting. Ook een goede vochtvoorziening is erg belangrijk voor goede harde en glanzende vruchten.

Rond week 23 worden meestal de eerste courgettes uit de vollegrond geoogst. Nadat de eerste vruchten zijn geoogst is meestal een bijbemesting met stikstof van belang om de plant aan de groei te houden. Mede hierdoor blijft de plant vaak ook gezond en kan men er zowel figuurlijk als letterlijk de vruchten van plukken!

Bron: LTO Groeiservice
Publicatiedatum: