Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kans op bezwaarschriften bij inkomsten via wkk

Telers die meer dan 10% van hun inkomsten halen uit het leveren van stroom via een wkk lopen een risico op bezwaarschriften van omwonenden. Dat stelt advocaat Jörgen Geelhoed van Ekelmans en Meijer Advocaten uit Den Haag. De advocaat baseert zich daarbij op een uitspraak van de Raad van State in een zaak waarbij omwonenden bezwaar aantekenden tegen de bouw van een biomassavergistingsinstallatie bij een veehouder op Texel. De rechter stelde in deze zaak dat het opwekken van stroom en het vergisten van biomassa niet onder het begrip 'agrarisch bedrijf' vallen.

Bij huisverkoop en inkomsten van het runnen van bijvoorbeeld een boerderijcamping is de grens vastgesteld op 10% van het bedrijfsinkomen. Als de rechter deze norm tevens gaat hanteren voor het leveren van stroom kan dat tot problemen leiden voor een aantal tuinders, stelt Geelhoed. Mocht de rechter de stroomproductie en -verkoop niet aanmerken als agrarische activiteit dan zijn wkk-installaties in feite illegaal omdat de wkk's vaak niet afzonderlijk worden genoemd in de bestemmingsplannen.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij
Publicatiedatum: