Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip ijsbergsla Rijk Zwaan:

Eerste Duitse en Nederlandse oogst van ijsbergsla valt later

Zoals het er nu naar uitziet wordt verwacht dat de ijsbergsla uit Spanje wat vroeger weggeoogst is. De zomerse weersomstandigheden daar, zorgen er voor dat de groeisnelheid de planning vooruitsnelt. Dit houdt in dat er in de eerste 2 weken van mei wel eens een gat kan vallen tussen de Spaanse productie en die van elder in Europa en wel in Duitsland en Nederland. Zoals het zich nu laat aanzien zal de eerste oogst in Duitsland en Nederland wat later vallen. De klimaatomstandigheden en zeker tot nu toe laten deze conclusie toe. Al weten we dat positieve weersomslag direct gevolgen heeft op de groeisnelheid van het eindproduct. In Nederland verwachten we de eerste oogst rond week 20.

Tot nu toe zijn de groeiomstandigheden zeker niet optimaal te noemen. De vele neerslag in maart zorgde voor een matige weggroei. Tevens waren de plantomstandigheden verre van ideaal. Bij meerdere bedrijven is zelfs plantmateriaal vernietigd om dat er te lang niet geplant kon worden. De eerste plantingen van eind februari/maart zijn nu wel vlot aan het groeien. Maar de vele regen en wind hebben de groei geen goed gedaan. Gelukkig was alles afgedekt, anders was menig perceel veel planten kwijt door afdraaien.

Teeltmaatregelen aanpassen

Doordat er veel uitspoeling is geweest op de vroege percelen, kan het nodig zijn om de komende tijd het gewas te controleren of het nog voldoende voeding tot zijn beschikking heeft. Mest anders tijdig bij, zeker nu we verwachten dat de teelt wat langer gaat duren. Tevens bevordert het bijmesten dat de bolomvang positief wordt beinvloed. Het planten van groot en oud plantmateriaal, samengaant met natte teeltomstandigheden en koude nachten, geeft een grotere kans op kleine bollen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar waar de omvang en kropvorming soms te groot en te traag verliep.

Ziektebestrijding

Niet optimale klimaat- en teeltomstandigheden vragen om extra gewascontrole op schimmelziektes. Preventieve gewasbescherming kan nodig zijn om ringspot, botrytis, rhizoctonia, sclerotinia en bremiadruk al vroeg te pareren. Zeker nu de teelt wat langer kan gaan duren. Het slechte weer van de laatste tijd geven deze schimmels extra mogelijkheden om toe te slaan. Controleer zeer intensief en zeker de percelen waarop men een grotere ziektedruk kan verwachten. Let op wachttijden en probeer tijdig de betreffende kwaal te bestrijding. Het kan dit jaar zo zijn dat het doek wat langer kan blijven liggen om de groeisnelheid tot het einde te bevorderen.Het doek kan bij de latere plantingen nog wat langer liggen om iets meer vervroeging te krijgen. Ga niet tot het uiterste het kwaliteitsproduct blijft centraal staan.

Nieuwe ijsbergsla 45-92 RZ

Ons nieuwe ras 45-92 RZ ligt tot nu toe op schema. We verwachten rond 1 juli de pillen voor uitlevering klaar te hebben. Pin ons niet op een dag vast , want alle tests en behandelingen staan nog te gebeuren. Maar wij zullen er alles aan doen om rond die tijd de 45-92 RZ beschikbaar te hebben. De proeven die momenteel uitstaan zullen dan al resultaten kennen en hieruit kunnen we onze conclusies trekken. De resultaten van afgelopen jaar waren zo goed dat we deze resultaten met vertrouwen tegemoet zien.
Publicatiedatum: