Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Maarten Post: "Door nieuwbouw kunnen we veel economischer telen"

Nootdorpse komkommertelers kiezen voor nieuwbouw

Tholen - Het was een moeilijk afweging voor de komkommertelende broers Maarten en Martien Post uit Nootdorp. Gaan we nieuwbouwen of niet? Aan de ene kant zijn er de hoge gasprijzen en de huidige lage uitbetaalprijzen voor de komkommers. Anderzijds biedt een nieuw bedrijf wel de mogelijkheid om economischer te telen. "Met deze prijzen werken we onder de kostprijs. Als dit doorgaat, kun je wel stoppen met telen", legt Maarten Post uit. Maar toen de broers de kans kregen om het areaal van de buurman, een amarylliskweker, over te nemen, grepen ze wel de kans. Op 16 juni gaat het huidige bedrijf plat en wordt er een kas van 3 hectare met een nieuwe sorteerloods gebouwd.



Momenteel telen de broers komkommers op een areaal van 12.500 m2. Dit jaar staat er vanwege de aankomende nieuwbouw maar één lange teelt gepland. "Misschien vallen we nog in een gaatje van de teeltwisselingen", hoopt Maarten. Het huidige bedrijf is relatief verouderd. De broers telen nog met het verouderde 'dubbel-V systeem'. "De teeltresultaten zijn zeker niet slecht. We halen175 stuks per m2 en dat valt niet tegen voor een oud bedrijf. Maar straks krijgen we modernere technieken en een wkk. Dat bied je de mogelijkheid om economischer te telen. Een wkk wordt van lieverlee een must op elk bedrijf", denkt Maarten. Hij wil in de nieuwe kas 'traditioneel' gaan telen, zonder belichting of hogedraadteelt. "We kunnen traditioneel goed uit de voeten."



De opvolgers hebben zich inmiddels al aangediend. Beide broers hebben een zoon die geïnteresseerd is om het bedrijf voort te zetten. "Een areaal van 3 hectare valt voor de komkommerteelt aardig rond te rekenen", verwacht Maarten. De broers telen het ras 'Mystica'. "We hebben goede ervaringen met dit ras. Je hebt snel een zware komkommer en een 40'er wordt nou eenmaal beter betaald dan een 30'er", legt de teler uit. Verder staan er enkele nieuwe rassen op proef. Maarten sluit niet uit dat er in de toekomst tomaten als herfstteelt worden ingezet. Dat biedt volgens de teler de mogelijkheid om in het najaar goed stroom te verkopen.



De broers zijn aangesloten bij de telersverenigingen Friskom en Tradition. Dankzij het lidmaatschap van Friskom kunnen de aangesloten telers – gezamenlijk – inkopen doen op het gebied gas, biologie en chemie, terwijl Tradition-leden aanspraak kunnen maken op de GMO-subsidie. Verder participeert Maarten al 8 jaar in de landelijke komkommercommissie. "Wij brengen zaken van komkommertelers via de LTO door naar de overheid. Maar het wordt steeds moeilijker om een voet tussen de deur te krijgen en afzetzaken geregeld te krijgen. De K-8 kan wat dat betreft meer", denkt Maarten. Hij is dik tevreden over de aanstaande promotionele activiteiten van de K-8, zoals winkelacties, YouTube en Hyves, maar heeft nog een andere afzetbevorderende oplossing voorhanden. "Het oude doordraaisysteem moet terug komen. Komkommers bewaren is slecht voor de prijs en kwaliteit!"



Voor meer informatie:
Maarten Post
Fa. M. en M.J. Post
Langelandseweg 50
2631 PS Nootdorp
Tel: 06-22405763
Mob: 06-22405763