Dick Oosthoek:

"Het gaat om welk bedrijf bij je past"

Bedrijfsplannen of plannen om te investeren zijn voor Rabobank Nederland gesneden koek. Toch bleven deze onderwerpen in De Wereld van Jip op de achtergrond. "We zijn op een veel persoonlijkere manier in contact gekomen met onze klanten, en dat was heel inspirerend", zegt een tevreden Dick Oosthoek, directeur Akker- en Tuinbouw.

De toekomst van de Nederlandse tuinbouw stond het afgelopen jaar centraal in 'De Wereld van Jip' en dat leverde verrassende feiten op. Niet alleen voor de telers, ook de bank heeft zijn eigen verwachtingen bijgesteld. "In de eerste workshop moest iedereen zijn droom tekenen. Wij hadden van te voren verwacht dat veel ondernemers een groter bedrijf zouden wilden. Maar wat bleek? Die behoefte was er maar bij een enkeling. De meeste tuinders hoefden niet zo groot, maar waren veel meer bezig met het krijgen van een goede balans tussen werk en privé. Dat heeft ons als bank ook doen inzien dat het niet gaat om een eenzijdige visie op het bedrijf, als we het hebben over de toekomst van de Nederlandse tuinbouw. We zouden daarmee een verkeerde weg bewandelen. Het gaat er veel meer om welk type ondernemer ben jezelf en welk bedrijf past daarbij."

Luiken openzetten

Voor Oosthoek is de grootste winst de openheid en het spiegelen en sparren. "Als ondernemer moet je kiezen, doe dat ook. Zet alle luiken open, praat met alles en iedereen zodat je tot een keuze komt. Want dan kom je verder. Er is nog steeds teveel bedrijfsblindheid in de tuinbouw. Voor een deel is dat ook begrijpelijk. Veel ondernemers leven bij de dag. Ze gaan om met een dagvers product, dan ben je in alle hectiek niet bezig met de dag van overmorgen. Wij wilden graag dat tuinders wel bewuster met de toekomst bezig zouden zijn en dat is gelukt."

Stuur in handen

Een eigen visie voor de lange termijn, vindt Oosthoek heel belangrijk. Niet alleen voor de sector, juist ook voor ondernemers. "Een plan is het begin van de realisatie. Zonder plan valt er niets aan te passen en met een plan hou je een stuur in handen en hoef je ontwikkelingen niet over je heen te laten komen. Als tuinders dus ook verder gaan op de weg die ze met De Wereld van Jip zijn ingeslagen, zullen ze zeker dat stuur in handen houden. Ik vind het dan ook mooi om te zien dat er veel groepen zijn die zelf verder willen. Dat is ook voor ons het bewijs dat De Wereld van Jip een succes is. Maar zoals we al op het congres gezegd hebben: Jip is een voorbeeld. Laat je inspireren, maak het gebodene tot je eigen wereld."

Bron: De wereld van Jip

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven